Beveiligd of opgeheven

Over vijf jaar geen onbewaakte overwegen meer: 'Op naar nul slachtoffers'

27 november 2018 08:04 Aangepast: 27 november 2018 08:43
Nog net op tijd weet deze fietser de overweg te verlaten. Beeld © RTL Nieuws

Over vijf jaar mogen er geen onbewaakte spoorwegovergangen meer zijn in Nederland. Ze worden beveiligd, of ze worden opgeheven. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat wil 'nul slachtoffers' door ongevallen op spoorovergangen. 

'Niet van deze tijd'

"Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel", zegt ze. "Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd.''

Een landelijk bemiddelaar moet ervoor gaan zorgen dat het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verloopt. Er zijn nog 135 onbewaakte overgangen. De afgelopen jaren zijn er al zo'n 25 verdwenen of beveiligd.

Flitspalen bij overwegen

Aan het eind van dit jaar wordt ook bekeken of flitspalen bij overwegen kunnen helpen om roekeloos gedrag terug te dringen.

Om de veranderingen binnen vijf jaar voor elkaar te krijgen, gaat Van Veldhoven afspraken maken met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

ProRail waarschuwt met heftige beelden van bijna-ongeluk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore