Vooral ING

Banken lenen nog steeds miljarden aan fossiele energiebedrijven

27 november 2018 07:20 Aangepast: 27 november 2018 07:26
Kolencentrale

Banken en verzekeraars lenen nog altijd volop geld aan energiebedrijven die kolen, olie en gas verwerken. Het gaat om miljarden euro's.

Dat blijkt uit de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer, een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX.

11,4 miljard

Volgens het rapport leenden ABN AMRO en ING van begin 2016 tot eind 2017 in totaal 11,4 miljard euro aan fossiele energiebedrijven. Het grootste deel van dat bedrag komt voor rekening van ING, met meer dan 7 miljard euro. Voor ABN is dat 3 miljard euro.

Rabobank doet het volgens de organisaties beter: ongeveer de helft van al het geld dat de bank in de energiesector steekt, gaat naar duurzame energiebedrijven. Maar de bank stak van begin 2016 tot eind 2017 nog altijd 1,4 miljard euro in fossiele energiebedrijven, zeggen de onderzoekers.

Ook verzekeraars

Voor het eerst heeft de bankwijzer ook de verzekeraars onderzocht. Die doen het nog slechter dan de banken. Bijna 95 procent van de energieleningen gaat naar fossiele energie. Het gaat hier om een totaalbedrag van minstens 12,4 miljard euro.

Volgens de instanties achter de bankwijzer ondermijnen banken en verzekeraars het Klimaatakkoord van Parijs met geld van van de betaal- en spaarrekeningen van hun klanten.

"Het is wrang en verontrustend om te moeten vaststellen dat bijna drie jaar na het Klimaatakkoord van Parijs het geld van rekeninghouders nog altijd drie keer vaker naar fossiele dan naar echt groene energie gaat", zegt Evert Hassink, woordvoerder van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer.

Reactie ING

Een woordvoerder van ING zegt in een reactie dat het algemeen bekend is dat de bank geld leent aan klanten in de fossiele energiesector. Fossiele energie zal volgens de bank namelijk een rol blijven spelen bij de energie-opwekking in de toekomst, ook in alle scenario's van de Parijse klimaatafspraken.

Nederlandse banken beëindigden in september hun samenwerking met de bankwijzer. Ze zijn ontevreden over de kwaliteit van de rapporten, waarin onder meer meningen en onderzoek te veel door elkaar zouden lopen.

Kolencentrale krijgt geld om restjes hout te verstoken

Volgens de Europese regels is het verstoken van biomassa een duurzame manier van energie opwekken. Belachelijk, vinden tegenstanders.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

ABP: Investeringen in fossiel juist om wereld te vergroenen

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minder CO2-uitstoot? 'Dan moeten de kolencentrales dicht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore