Bijwerkingen

'Medische implantaten gekoppeld aan zwaar letsel en overlijden'

25 november 2018 19:13 Aangepast: 25 november 2018 22:00
Verschillende implantaten. Beeld © ANP

Er wordt nauwelijks bijgehouden of medische implantaten zoals heupprotheses, hartpompen en pacemakers bijwerkingen hebben. Ook worden de implantaten in maar weinig mensen getest voordat ze op de markt komen. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek door meer dan 250 journalisten uit 36 landen.

Zij deden onderzoek naar de mogelijke risico’s van het plaatsen van implantaten als bekkenbodemmatjes en borstimplantaten. Het televisieprogramma Radar en dagblad Trouw berichten daar vandaag over.

Radar meldt dat het bijvoorbeeld gaat over lekkende implantaten, apparaatjes die stroomstoten geven als het niet nodig is of juist uitvallen en hulpmiddelen die organen perforeren waardoor patiënten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden.

The Implant Files

De gegevens zijn bekend geworden doordat meer dan 250 journalisten uit 36 landen, verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists, documenten hebben opgevraagd. Het onderzoek, The Implant Files, vond plaats na een Nederlands voorstel en er werden 1300 Wob-verzoeken ingediend om vertrouwelijke informatie te krijgen.

Het International Consortium of Investigative Journalists is onder meer bekend van de Panama Papers, waarin namen van bedrijven en personen werden onthuld die hun geld via het bedrijf in een belastingparadijs stalden. Hoewel dat niet altijd illegaal is, zorgde het wel voor veel verontwaardiging.

Uit het onderzoek blijkt dat medische hulpmiddelen, die als ‘veilig’ op de markt zijn gebracht, in de afgelopen tien jaar kunnen worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden.

De afgelopen jaren was er onder meer veel ophef over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Franse PIP borstimplantaten een verhoogde kans op scheuren en lekken te hebben en er werden glasvezeldeeltjes gevonden op implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten dat er de afgelopen jaren in Nederland én Europa veel maatregelen zijn genomen om de veiligheid van implantaten te garanderen. Ook worden er de komende jaren nog enkel maatregelen doorgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sterilisatie met implantaat Essure: meer klachten dan gedacht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore