31.000 euro

Haarlems museum koopt zeldzame guldenmunt uit vroegere kolonie

24 november 2018 20:42 Aangepast: 24 november 2018 20:59
De gekochte 12 guldenmunt Beeld © Teylers Museum

"Heel bijzonder, omdat hij heel, heel, heel zeldzaam is." Het Teylers Museum in Haarlem is in zijn nopjes met de nieuwste aankoop: een gouden 12 guldenmunt die in 1646 in Brazilië werd geslagen tijdens het kortstondige bestaan van de Nederlandse kolonie daar.

Directeur Marjan Scharloo was erop gebrand om de munt te bemachtigen. Daarvoor moest ze wel diep in de buidel tasten. In plaats van de verwachte 15.000 euro, kostte hij 31.000 euro.

Weinig over

Scharloo is maar wat blij met het goudstuk, vertelt ze aan RTL Nieuws. "Deze munt is in de jaren tachtig gevonden in een wrak voor de kust van Brazilië. Er zijn er nog heel weinig van: de Deense koning zal er nog enkele hebben en de Nederlandsche Bank heeft ook een exemplaar volgens mij. De munt die wij hebben gekocht was in handen van een particulier."

"We vinden het belangrijk om het verhaal van de munt aan het publiek te kunnen vertellen. Juist omdat veel mensen niet van deze geschiedenis weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Oeps, kunstwerk aan diggelen: hoe verzekert een museum zich?

Kansloze missie

De munt werd in de 17de eeuw geslagen in Recife, aan de oostkust van Brazilië. Het gebied hadden de Hollanders in 1630 veroverd op de Portugezen. Ze  hadden daar een fort gebouwd, van waaruit ze hun macht wilden uitbreiden.

Vanuit de kolonie werd veel slaven verhandeld. Na 24 jaar, in 1654, kwamen ze erachter dat het een kansloze missie was en werd 'Nieuw-Holland' opgegeven.

Noodgeld

Om de soldaten die de kolonie beschermden te kunnen betalen, werd er noodgeld geslagen van goud. Het goudstuk dat het Teylers Museum heeft gekocht, is zo'n noodmunt.

De munt zal worden opgenomen in de vaste collectie, waar meer bijzondere Nederlandse munten in zitten. Vermoedelijk zal hij binnen drie weken worden tentoongesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore