Nieuwe Vogelatlas

Geen ortolanen en klapeksters meer, wel zeearenden en kraanvogels

24 november 2018 08:46 Aangepast: 24 november 2018 08:57
Kraanvogels in Friesland Beeld © ANP

In Nederland zijn de afgelopen 40 jaar een aantal vogelsoorten voorgoed verdwenen. Zo zijn bijvoorbeeld de duinpieper, de ortolaan en de klapekster hier niet meer te vinden. Maar er zijn ook soorten bijgekomen, zoals de kraanvogel en de zeearend.

Dat staat in de nieuwe Vogelatlas van Nederland. Vooral duin- en kustvogels hebben het moeilijk, en datzelfde geldt voor de boerenland- en weidevogels. Volgens de Vogelbescherming zijn de patrijs, de grutto en de veldleeuwerik vrijwel verdwenen.

Reigers

Maar met sommige vogels gaat het opvallend goed. Zilver- en purperreigers zijn weer helemaal terug en ook met de slechtvalk gaat het prima. Dat is te danken aan natuurbescherming en een betere waterkwaliteit.

In vergelijking met 40 jaar geleden zijn er tijdens het broedseizoen ongeveer evenveel vogels in Nederland. "Maar de samenstelling van de vogelstand is spectaculair veranderd'', zeggen de samenstellers van de atlas. 

In de verschillende regio's in het land komen steeds meer dezelfde vogels voor. Zo zijn de grote bonte specht en de boomkruiper overal te zien. Ook exotische soorten, die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, doen het goed.

Duizenden vrijwilligers

Aan de nieuwe atlas van Sovon Vogelonderzoek Nederland is drie jaar lang gewerkt door duizenden vrijwilligers. De vogelaars gingen geregeld op pad om vogels te tellen. De atlas geldt volgens de Vogelbescherming en andere natuurorganisaties als het standaardwerk over trends en ontwikkelingen in de vogelstand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore