Ga naar de inhoud
Snelwegblokkade

Jenny Douwes samen met 18 'blokkeer-Friezen' in hoger beroep

Jenny Douwes, 'boegbeeld' van de blokkeerfriezen. (archieffoto) Beeld © ANP

Van de 34 Friezen die terechtstonden vanwege het blokkeren van de snelweg tijdens de sinterklaasintocht in Dokkum vorig jaar, laten 19 het er niet bij zitten. Ze gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling.

De groep Friezen wilden met het blokkeren van snelweg A7 de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhouden, die op weg waren naar de Friese plaats.

Taakstraffen

De meesten kregen een taakstraf van 120 uur opgelegd door de rechtbank in Leeuwarden. De hoogste straf was voor voor boegbeeld Jenny Douwes wegens opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

19 'blokkeer-Friezen' gaan in hoger beroep tegen hun vonnis, onder wie Douwes. 

Redenen

De 15 Friezen die niet in hoger beroep gaan, hebben daar volgens Tjalling van der Goot van advocatenkantoor Anker en Anker uiteenlopende redenen voor. ''Sommigen zijn er wel klaar mee en willen er geen energie meer in steken. Ze leggen zich er bij neer.''

Zij zullen hun werkstraf uitvoeren. Dat moeten ze binnen een jaar doen.

De verwachting is dat pas na de zomer van 2019 de zaak in hoger beroep wordt behandeld.

Ruim
Lees ook:
Ruim twee ton ingezameld voor blokkeer-Friezen

Gevaarlijke situatie

De rechtbank rekende twee weken geleden het de groep aan dat hun actie gericht was tegen een specifieke groep mensen, namelijk anti-Zwarte Piet-activisten. Het was niet aan hen om te bepalen of anderen wel of niet mogen demonstreren. 

Er was geen sprake van geweld of dreiging met geweld. Daarom legde de rechtbank geen onvoorwaardelijke celstraffen op. Maar de groep veroorzaakte wel een gevaarlijke situatie. Ook verhinderden ze dat demonstranten bij de intocht konden komen, waardoor die hun recht om te demonstreren niet konden uitoefenen.

De advocaat van Jenny Douwes was verbaasd over de uitspraak:

01:33
Op 9 november hoorden de blokkeer-Friezen de uitspraak van de rechter.
Zwarte
Lees ook:
Zwarte Piet-activisten 'trots' op snelwegblokkade