Diefstal?

Rechters moeten oordelen: werd kip Jip gered of ontvoerd?

29 november 2018 09:56 Aangepast: 29 juli 2019 08:47
Archieffoto. Beeld © iStock

Pleegde dierenactiviste Sandra de Werd diefstal toen ze Jip de kip bevrijdde, of voldeed ze aan haar plicht om een dier in nood te helpen? Over die principiële vraag buigen drie rechters van de Amsterdamse rechtbank zich vandaag.

Het leven van Jip was begin 2016 inzet van een theaterproject. Een student van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam liet medestudenten stemmen over de vraag of Jip, die in een rennetje in de school verbleef, mocht blijven leven of zou worden geslacht. Hij wilde een discussie over voedsel op gang brengen.

'Pervers spel'

"Een pervers spel'', vindt De Werd, die de vogel meenam. In het hok legde ze haar visitekaartje, een pak vegetarische 'kipstukjes' en een pamflet met de tekst "Geen theater ten koste van een kip - go vegan''.

"Een dier doden mag alleen als het een redelijk doel dient'', zegt De Werd. "Bovendien dien je een dier in nood te helpen, dat staat ook in de wet.'' 

Boete van 209 euro

Ze kreeg een boete van 209 euro voor diefstal, maar weigerde die te betalen. Daarom moest ze voor de politierechter verschijnen, maar die oordeelde dat de zaak te principieel was om er in zijn eentje over te oordelen. Volgende week wordt de zaak dan ook behandeld in de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam.

Overigens had Jip het sowieso overleefd, want de meerderheid stemde daarvoor. Na alle ophef ging Jip teruggebracht naar Drenthe, waar hij vandaan kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Astrids 'doe-het-zelf-kippen' zijn geboren: 'Als ze geslacht zijn gooi ik ze op de barbecue'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore