Legale wietteelt

'Gemeenten teleurgesteld over opzet wietproef'

23 november 2018 04:00 Aangepast: 23 november 2018 05:40
Een wietplantage. Beeld © ANP

Het plan voor gelegaliseerde wietteelt zoals het er nu ligt kan niet op unanieme goedkeuring rekenen van Nederlandse gemeenten. Die willen daarom weer om tafel met de verantwoordelijke ministers.

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in Trouw teleurgesteld te zijn over de voorlopige opzet van de wietproef. Stonden gemeenten er eerder nog voor in de rij, nu gaat het volgens de vereniging lastig worden om tien deelnemers te vinden.

Weigershops

Het voornaamste bezwaar van de VNG is dat de proef niet automatisch met vier jaar wordt verlengd als het een succes blijkt te zijn. Het risico bestaat nu dat coffeeshophouders na de proef terug moeten naar illegale telers. "Dat is immoreel", zegt burgemeester Paul Depla van Breda tegen de krant.

Een andere eis van verantwoordelijke ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Bruno Bruins (Medische Zorg) is dat alle coffeeshops in een gemeente mee moeten doen. Depla zou liever zien dat burgemeesters meer middelen krijgen om weigerende shopeigenaren aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halsema: wietproef onhaalbaar voor Amsterdam

Half-illegaal

Het laatste punt van kritiek dat de VNG met de ministers wil bespreken is het 'ingezetenencriterium'. Dat zou ervoor zorgen dat een coffeeshop in bijvoorbeeld Venlo niet meer aan Duitse klanten mag verkopen. Dat zou illegaal drugstoerisme in de hand kunnen werken, is de angst van de Nederlandse gemeenten.

Het wiet-experiment moet een oplossing opleveren voor een kronkel in het Nederlandse gedoogbeleid. Wiet mag wel legaal worden verkocht, maar niet worden geteeld. Dat zorgt voor problemen: het werkt criminaliteit in de hand en een coffeeshophouder of koper werkt mee aan een half-illegale constructie.

Ontmantelen

De legale wietteelt is al lange tijd een vurige wens van burgemeesters uit het zuiden van het land. Steden als Maastricht, Venlo, Breda, Tilburg en Eindhoven hebben al jaren te maken met de uitwassen van de criminaliteit die de illegale wietteelt oplevert.

Dagelijks worden boerenschuren vol hennepplanten ontmanteld. De bendes die daar achter zitten, deinzen er niet voor terug om boeren, ambtenaren en zelfs burgemeesters af te persen of te bedreigen. 

Wiet legaliseren loont

Als het om marihuana gaat, kan Nederland een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. Want daar wordt goed geld verdiend aan wiet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore