Uitgeprocedeerden

Kabinet en gemeenten bereiken akkoord over bed-bad-broodregeling

22 november 2018 19:44 Aangepast: 22 november 2018 21:02
Archieffoto: een vluchteling in een slaapkamer in het 'Vluchtgebouw', een gekraakt kantoorpand in Amsterdam waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven Beeld © ANP

Het kabinet en de gemeenten hebben na jarenlange onderhandelingen een akkoord bereikt in de slepende bed-bad-broodkwestie. Volgende week wordt een akkoord getekend over de opvang van asielzoekers zonder verblijfstatus.

Dit bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van NRC. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen komt een pilot met een zogenoemde Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), waar uitgeprocedeerde migranten worden opgevangen en begeleid in de terugkeer naar hun land van herkomst.

Drie jaar

Na drie jaar wordt gekeken of de nieuwe aanpak werkt en of er dus meer uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig vertrekken. Als dat zo is, komen er nog drie voorzieningen in het land bij.

Er wordt de komende drie jaar 48 miljoen euro uitgetrokken door het kabinet voor de pilot met de 'duurzame terugkeerbegeleiding'. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten betaalt aan de opvangvoorzieningen mee.

Lastig onderwerp

De opvang van deze groep asielzoekers ligt wel lastig binnen de coalitie. De VVD en het CDA willen eigenlijk geen opvang voor de uitgeprocedeerde asielzoekers, en als het er komt moet hij heel sober zijn. D66 en de ChristenUnie willen juist een opvang waar behalve een bed en eten ook bijvoorbeeld medische hulp gegeven wordt.

Daarom was in het regeerakkoord al een compromis gesloten dat er opvangplekken zouden komen gericht op vrijwillige terugkeer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Bed-bad-brood voor uitgeprocedeerden: na anderhalf jaar overleg terug bij af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore