Onder minimum

Toch sinterklaascadeaus voor kinderen Nathasja: 'Hulp vragen is heel moeilijk'

23 november 2018 07:50 Aangepast: 23 november 2018 10:22
Nathasja met het sinterklaaspakket voor haar kinderen. Beeld © EIGEN FOTO

Een miljoen Nederlanders leven in armoede. Ze houden nauwelijks geld over of moeten zelfs geld uitgeven dat ze niet hebben. Nathasja Bouwman, een alleenstaande moeder van vier kinderen, zit al vijftien jaar op het minimum. Dankzij een beetje hulp kan ze wel sinterklaas vieren met haar zoons en dochter.

Nathasja en haar kinderen moeten samen rondkomen van 70 tot 100 euro per week. Daarvan moeten ze boodschappen doen, kleding kopen en als het even kan ook nog leuke dingen ondernemen. Dat is niet altijd makkelijk, maar je leert ermee omgaan, zegt Nathasja. "Ik draai elk dubbeltje tien keer om, in plaats van drie keer."

"Bij iedere uitgave denk ik: wat is er nodig? Wat zijn luxeartikelen? Kunnen we ons dat wel veroorloven? Gaan we wel naar die verjaardag of blijven we thuis? En moeten we dan een cadeautje kopen of kunnen we ook zonder?"

'Dat geeft weleens onrust'

Nathasja weet intussen al bijna niet meer beter. Voor de kinderen (6 tot 17) is het lastiger. "Dat komt doordat zij op school zitten en daar met andere kinderen omgaan. Dan merken ze dat andere kinderen meer te besteden hebben. Dat geeft thuis weleens onrust."

"Het weinige geld dat we hebben, gaat hoofdzakelijk naar de kinderen. De eerste prioriteiten zijn eten en kleding. Ik kijk veel op Marktplaats en weggeefpagina's op Facebook. Zo houden we elke week en elke maand een klein beetje geld over voor een klein cadeautje of een middagje zwemmen. Daar hebben de kinderen behoefte aan en dat is ook zo belangrijk voor hun sociale contacten."

Bijna miljoen Nederlanders in armoede

6 procent van de Nederlanders, ruim 980.000 mensen, had in 2016 minder dan het 'niet-veel-maar-toereikendbudget'. Dat is 1135 euro per maand voor een alleenstaande of 1555 euro voor twee volwassenen.

Met dat bedrag kunnen ze voeding, kleding en woonlasten betalen en blijft nog een beetje geld over voor ontspanning en sociale participatie, zoals bijvoorbeeld lidmaatschap van een sportclub.

Bijstandsontvangers (37 procent), niet-westerse migranten (16 procent) en alleenstaande moeders met minderjarige kinderen (16 procent) lopen het grootste risico op armoede, blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoen Nederlanders in armoede: zit jij krap bij kas?

Geld is er nauwelijks, maar dankzij stichting Welzijn wordt in huize Bouwman wel sinterklaas gevierd. Die heeft Nathasja cadeaupakketten toegestuurd zodat ze op 5 december de schoenen van haar kinderen kan vullen.

Luxe cadeau

"Die pakketten bevatten pepernoten, speculaas en schoencadeautjes. Dat scheelt mij enorm in de kosten", zegt Nathasja. "Al m'n kinderen hebben zo een cadeau met sinterklaas. Verder hebben we twee bonnen ontvangen voor een webwinkel. Daarmee kunnen ze zelf een luxe cadeau uitzoeken. Dat hadden ze normaal gesproken niet gekregen."

De stap om hulp te vragen, is in eerste instantie heel moeilijk, zegt Nathasja. "Je wilt niet dat de buitenwereld te weten komt dat je hulp nodig hebt. Je hebt al snel een stempel. Het heeft me twee jaar gekost om die stap te durven zetten."

Nathasja met het cadeaupakket voor haar kinderen. Nathasja met het cadeaupakket voor haar kinderen.

'Veel verborgen armoede'

Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland begon vorig jaar met het uitdelen van verjaardagsboxen aan mensen in die regio die het niet al te breed hebben. Vrijwilligers (de hele stichting draait op vrijwilligers) delen de boxen uit. Ze bevatten een cadeautje, slingers, ballonnen, taart, lekkere dingen en een traktatie voor op school.

"Door deze boxen kwamen we erachter dat er veel verborgen armoede is", zegt Mariska Jogems van de stichting. "Mensen durven niet te zeggen dat ze arm zij, maar voor hun kind durven ze het wel. Zelf zouden ze zich anders niet zo snel melden, maar voor hun kind is het anders. Hierdoor weten we nu dat er meer gezinnen in armoede leven dan we dachten. En zo kunnen we hen ook de hulp geven die ze nodig hebben."

Naast de verjaardagsbox heeft de stichting sinds kort ook een vakantiebox en een sinterklaasbox in de aanbieding. In de sinterklaasbox zitten pepernoten, speculaas, een spel en cadeautjes. De vakantiebox bevat ook toegangskaartjes voor het zwembad en bonnen voor een ijsje bijvoorbeeld.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore