Onveilig

Geen vuurpijlen dit jaar? Verplichte lanceerstandaarden afgekeurd

22 november 2018 12:35 Aangepast: 22 november 2018 14:01

De sinds dit jaar verplichte standaarden om vuurpijlen mee af te schieten, zijn allemaal afgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De vuurwerkbranche is totaal verrast. "We weten nog niet hoe we dit gaan oplossen", zegt Leo Groeneveld van de branchevereniging.

Het gaat om de lanceerstandaarden die vuurwerkimporteurs van plan waren te leveren bij verkochte vuurpijlen. Die standaarden blijken niet stabiel genoeg te zijn.

Het kabinet besloot begin dit jaar dat vuurpijlen vanaf de komende jaarwisseling alleen mogen worden verkocht als tegelijkertijd een geschikte lanceerstandaard wordt meegeleverd. Samen met het NFI zijn tijdens de testdagen de standaarden van verschillende importeurs getest.

Weinig tijd voor nieuwe standaarden

Bij de testen is gekeken naar de constructie en de stabiliteit van de lanceerstandaarden. Ook is onderzocht hoe de standaarden zich houden bij intensief gebruik. Geen van de lanceerstandaarden kwam als deugdelijk uit de testen. 

Importeurs zullen een standaard beschikbaar moeten stellen die wel aan de eisen voldoet. Ze hebben daar nog relatief weinig tijd voor. Een woordvoerder van de Inspectie zegt tegen RTL Nieuws dat er wordt geprobeerd om de nieuw aangeboden standaarden zo snel mogelijk te testen.

Al jaren gebruikt

Volgens de branchevereniging worden de geteste standaarden al jaren gebruikt. "En nu opeens zijn deze niet stabiel. We zijn heel erg benieuwd hoe dit dan wordt getest en welke eisen er zijn gesteld. We zijn totaal verrast."

Volgens Groeneveld moeten er op korte termijn tienduizenden standaarden worden geregeld. Of er dit jaar wel vuurpijlen de lucht in kunnen, wil hij niet zeggen. "Dat weten we nog niet. We willen opheldering over dit besluit", zegt Groeneveld.

"Het is onvoorstelbaar dat het ministerie nu met deze conclusie komt. Ruim een maand voor Oud en Nieuw. Had dit een half jaar geleden gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam: vuurwerk afsteken in speciale zone

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore