Plastic soep

Henk duikt honderden Gillette-scheermesjes op uit de Noordzee

22 november 2018 15:00 Aangepast: 23 november 2018 07:44
Henk Bos aan boord van schip 'De Zeester' Beeld © Eigen foto

Toen Henk tijdens het duiken iets felblauws op de bodem van de Noordzee zag liggen, dacht hij meteen: dit hoort hier niet. Het bleek een Gillette-scheermesje te zijn, waarschijnlijk afkomstig uit een overboord geslagen container. "We hebben er inmiddels al zeker duizend gevonden."

De wind waait flink door het telefoongesprek dat we met Henk Bos (56) uit Uithuizen voeren. Niet zo gek; hij staat op het dek van het schip waarmee hij en de overige leden van wrakduikteam De Zeester er ieder weekend op uittrekken om scheepswrakken te zoeken die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog gezonken zijn voor de Nederlandse kust. 

Duikteam De Zeester uit Lauwersoog. Duikteam De Zeester uit Lauwersoog.

In april van dit jaar vond Bos het eerste scheermesje tussen zo'n scheepswrak. "Ik zag een stukje blauw plastic en heb het mee naar boven genomen. Daar bleek het een scheermesje te zijn", vertelt hij.

Zeecontainer overboord

Een week later was het opnieuw raak. "Ik zag weer iets blauws en dacht verdomd; dit is weer zo'n scheermesje." Hij vond er meerdere en als hij en de rest van het duikteam ook de week daarna nog tientallen scheermesjes opduiken, weet hij het zeker. "Er moet ergens in de buurt een zeecontainer met scheermesjes overboord geslagen zijn."

In de weken daarna vinden ze honderden mesjes, verspreid over de zeebodem en verschillende scheepswrakken. "Die rommel konden we natuurlijk niet op de zeebodem laten liggen, anders ligt het er over 1000 jaar nog." Inmiddels hebben ze al een flinke 'buit' opgedoken. Volgens Bos gaat het om zeker duizend mesjes.

Donatie 

Omdat duidelijk is dat de scheermesjes afkomstig zijn van Gillette, besluit het duikteam een berichtje te sturen naar de fabrikant. "We hebben de situatie uitgelegd en ze waren heel blij dat wij de mesjes aan het opruimen waren. Daarom hebben ze ook een donatie van 1000 euro gedaan voor onze vereniging."

Om hoeveel scheermesjes gaat het?

Hoeveel scheermesjes er in de Noordzee terecht zijn gekomen, is niet duidelijk, laat Gillette weten in een reactie aan RTL Nieuws. Nadat het bedrijf door duikteam De Zeester  benaderd was, startte het een intern onderzoek.

"Daaruit bleek dat de desbetreffende scheepvaartmaatschappij verantwoordelijk was voor het verliezen van onze producten", laat een woordvoerder weten. "P&G Nederland (waar Gillette onder valt, red.) was helaas niet op de hoogte gebracht van de verloren lading en we kunnen op dit moment niet exact zeggen om hoeveel mesjes het gaat."

Verantwoordelijkheid

Stichting De Noordzee, die zich inzetten voor duurzaam gebruik van de zee, ziet vaker dat de inhoud van containers in de zee belandt. "Begin vorig sloegen tijdens een storm met windkracht 9 meerdere containers overboord voor de kust van Texel, met daarin onder andere verpakkingsmaterialen van Coca Cola. Die fabrikant heeft toen meteen contact gezocht met de gemeente Texel. Die heeft samen met de inwoners de opruimacties gecoördineerd. De kosten daarvoor kwamen voor rekening van de rederij die de containers vervoerde."

Volgens Stichting De Noordzee is normaal gesproken de rederij verantwoordelijk als er containerladingen in zee belanden, maar is dat ook afhankelijk van waar de lading verloren is.

Hout en gymschoenen

Ook Bos heeft eerder gezien dat er ladingen in zee belanden: "Een paar jaar terug spoelden er honderden gymschoenen aan bij Terschelling, en het is ook wel eens gebeurd met een lading hout", zegt Bos.

"Bij zware storm kan dat nou eenmaal gebeuren, daar kan je als bedrijf weinig aan doen en het feit dat Gillette ons steunt vind ik bewonderenswaardig."

Walvis

Wel maakt hij zich zorgen over de scheermesjes."Dat hout en die gymschoenen kwamen bovendrijven en zijn daardoor makkelijker op te ruimen. Maar deze mesjes worden door het getij heen en weer gespoeld, en komen ook onder het zand te liggen."

Bos wil daarom dat er snel actie ondernomen wordt. "Er moet iets gebeuren, want dit hoort gewoon niet op de zeebodem. Ik las laatst over een walvis die zijn hele maag vol plastic had, dan besef je wel echt hoe ernstig het is."

Schokkende vondst in maag aangespoelde walvis

Een walvis die bij een Noors eiland aanspoelde, blijkt meer dan dertig plastic zakken en ander plastic afval in zijn maag te hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore