Intern tumult

Omstreden islamitische universiteit dreigt accreditatie te verliezen

22 november 2018 03:50 Aangepast: 22 november 2018 10:05
Beeld © Google Streetview

De Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam verkeert in zwaar weer. De onderwijsinstelling, die de afgelopen jaren al vaker in opspraak was, wordt verdacht van fraude en heeft de zaken intern niet op orde.

Rector Nedim B. wordt verdacht van de fraude en van witwassen, maar is Nederland ontvlucht, schrijft het AD. Door de fraude liep de Belastingdienst zo'n 8,5 miljoen euro mis. De Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS), inmiddels de officiële naam, staat al een jaar onder verscherpt toezicht.

De stekker eruit

Door het laatste rapport van de onderwijsinspectie heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) het voornemen opgevat om de accreditatie van EIUAS in te trekken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. De EIUAS heeft drie maanden de tijd om inzicht te geven in de financiële positie, een realistische begroting te laten zien en de continuïteit te waarborgen.

Zo niet, dan trekt Van Engelshoven de stekker uit de enige erkende opleiding van de instelling: de hbo-master Islamitische Geestelijke Verzorging. De enkele tientallen studenten die deze opleiding volgen, zouden dan hun recht op studiefinanciering verliezen. Ook zijn diploma's van de opleiding dan niks meer waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore