Ga naar de inhoud
'Stoer en krachtig'

Waarom eten mannen zo veel vlees?

Archieffoto Beeld © Getty Images

"Mannen: ga minder vlees eten!", is vandaag de dringende oproep van het Voedingscentrum. Volgens nieuwe cijfers blijkt dat mannen meer vlees eten dan vrouwen, wat volgens het centrum ongezond is én schadelijk voor het milieu. Maar wat maakt vlees zo mannelijk? "Het draait allemaal om het imago."

Een barbecue, een vleestang, een kookboek over vlees. Het ligt tijdens de feestdagen toch vaak in de mannenhoek van de winkel. En de verklaring daarvoor is vrij simpel, zegt Bob Cramwinckel, voormalig directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek. "Het ligt echt aan het karakter van het product, aan het imago van vlees: het is krachtig, sterk en stoer." 

'Vlees is stoer'

Niets nieuws, zegt Cramwinckel, het is van oudsher al zo. "Als je als man dus ook een beetje stoer wil zijn, dan eet je veel vlees. Kijk maar naar barbecuen, dat is al jaren echt een aangelegenheid voor mannen om lekker met vlees aan de slag te gaan."

'Vooral
Lees meer
'Vooral mannen moeten minder vlees gaan eten'

Corné van Dooren van het Voedingscentrum beaamt het dat dat vlees verbonden is aan een imago. Maar hij zegt dat er ook een stukje cultuur bij komt kijken. "Vroeger was het de vader die het vlees verdeelde en zelf het grootste stuk kreeg."

Is vlees nodig?

Toen was dat zo omdat mannen hard moesten werken op het land of in de fabriek, zegt hij. "Er is veel veranderd, maar het is nog steeds zo dat mannen veel vlees eten omdat ze het idee hebben dat ze vlees nodig hebben, dat die voedingsstoffen onmisbaar zijn."

Onzin, zegt het Voedingscentrum vandaag. Wie vooral minder bewerkt en rood vlees eet en bijvoorbeeld ei, noten en peulvruchten als vervanger kiest, loopt een lager risico op ziekten als kanker, diabetes type 2 en een beroerte. 

Minder vlees? 'Ik eet het bewust wel'

00:48
Mannen eten volgens het Voedingscentrum te veel vlees. Met een speciale campagne hopen ze mannen te verleiden om een paar onsjes minder vlees te gaan eten. Maar of mannen daarop zitten te wachten? "Ik vind eten zonder vlees niet heel geslaagd."

'Vlees eten wordt stommer'

En daar komen toch steeds meer mannen achter, zegt Cramwinckel. "De stoerheid is iets aan het afzwakken. Vroeger was stoken in een open haard ook stoer, maar nu we weten dat er veel roet en CO2 bij vrijkomt, wordt het stommer. Dat geldt ook voor vlees eten: meer mensen zien dat het slecht is voor het milieu."

Wat dan 'het nieuwe stoer' wordt? "Misschien is het binnenkort wel stoer als een man altijd een wokpan in huis heeft, om een vegetarische maaltijd te wokken. Die tijd zit er sowieso aan te komen."

Dit gaat er schuil achter jouw biefstukje

03:09
Hoe zit het nu echt met dat stukje rundvlees op je bord?