Ga naar de inhoud
Woekerprijzen

Anticonceptiepil door tekort aangeboden op Marktplaats: 'Schandalig'

De pil is meerdere keren aangeboden op Marktplaats Beeld © RTL Nieuws

De anticonceptiepil wordt de laatste weken voor woekerprijzen aangeboden op Marktplaats. Omdat de pil door een tekort in veel apotheken niet meer te krijgen is, wordt die nu verhandeld via de verkoopsite. Soms zelfs voor 15 euro per strip, meer dan vier keer de normale waarde. "Dit is schandalig", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

'Anticonceptiepil ethinylestradiol levonorgestrel 168 STUKS', zo luidt de advertentie op Marktplaats die inmiddels niet meer te zien is op de website. Zeker 123 bekeken de advertentie in de periode dat die online stond. "U kunt een mail sturen waarin u uw bod kenbaar maakt", schreef de verkoper er nog bij. Het is lang niet de enige advertentie op Marktplaats. In de afgelopen weken hebben verschillende verkopers de pil aangeboden.

Waar is de pil?

Al bijna drie maanden is er een tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil onder vrouwen. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon of Stediril.

Het tekort ontstond nadat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd en vernietigd. Hoewel toen werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, zijn de problemen nog steeds actueel. In sommige apotheken is de pil al wekenlang niet meer verkrijgbaar. 

Update 18:00 uur:

Inmiddels heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloten dat apothekers, fabrikanten en groothandelaren voorlopig alternatieven mogen leveren voor voor bepaalde anticonceptiepillen. 

De alternatieven moeten wel precies vergelijkbaar zijn en afkomstig uit andere EU-lidstaten of anders uit Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten.

Sommigen verkopen de pil omdat ze zelf zijn gestopt en nu merken dat er veel vraag is naar de strips die ze nog in huis hebben liggen. "Ik had nog acht strips over en veel mensen zijn op zoek", zegt een verkoper. Doorverkopen leek haar een mooie bijverdienste. En dat lukte: ze verdiende zeker 90 euro aan de verkoop van haar strips.

"Schandalig dat mensen misbruik maken van de situatie", zegt PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen tegen RTL Nieuws. Ze stelde gisteren al Kamervragen aan de minister over het tekort. "Het is ook schandalig dat de minister er niet in slaagt de voorraden weer aan te vullen. Het is zijn verantwoordelijkheid dat een op zich eenvoudig geneesmiddel als de anticonceptiepil voor iedereen verkrijgbaar is."

'Echt risicovol'

De zorgen van het Kamerlid worden gedeeld door Ineke van der Vlugt, programmamanager anticonceptie bij kenniscentrum Rutgers. "Dit is echt risicovol", zegt ze. Van der Vlugt volgt de problematiek op de voet. "Nu krijg je handel die absoluut niet wenselijk is. Je betaalt er veel te veel voor en daarnaast weet je niet wat je in handen hebt."

De tekst gaat verder na de foto.

Van der Vlugt stelt dat er gezondheidsrisico's vastzitten aan de verkoop op Marktplaats. "Door de schaarste staan er nu blijkbaar mensen op die hier een slaatje uit willen slaan, die een louche handel beginnen. 15 euro per strip: dat zijn echt onbetaalbare prijzen. Maar het gaat hier ook gewoon om een medicijn, dat moet je niet via Marktplaats regelen. Begin er gewoon niet aan."

Verboden

Een woordvoerder van Marktplaats geeft aan dat het verboden is om via de website medicijnen te verhandelen. Als dit toch gebeurt, kunnen gebruikers via een knop op de site de advertentie bij Marktplaats melden. Hoe vaak dit is gebeurd bij een advertentie met de anticonceptiepil, kan Marktplaats niet zeggen.