'Verlies mannelijkheid'

Praten over prostaatkanker voor veel mannen nog een taboe

20 november 2018 08:15 Aangepast: 20 november 2018 10:14
Patiënt wordt geopereerd aan prostaatkanker (archieffoto). Beeld © ANP

Voor veel mannen is praten over prostaatkanker nog steeds een taboe.

Drie op de tien Nederlandse mannen van 45 jaar en ouder zouden er niet openlijk over praten, als ze ermee te maken zouden krijgen. 

Tweejaarlijks onderzoek

Dat blijkt uit landelijk onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum in Delft. Het onderzoek onder 1065 mannen maakt ook duidelijk dat meer dan acht op de tien mannen (83 procent) die tot de verhoogde risicogroep behoren (60 jaar en ouder) graag elke twee jaar preventief onderzocht wil worden op prostaatkanker.

Voor 43 procent van de mannen is praten over seksualiteit en intimiteit na een diagnose van prostaatkanker lastig. Ook weten mannen te weinig over de prostaat: ruim een derde van de ondervraagde mannen weet niet wat de belangrijkste functie van de prostaat is.

Verlies mannelijkheid

Een enkeling denkt zelfs dat de prostaat een klier onder de oksel is.

Sommige patiënten ervaren de mogelijke gevolgen van prostaatkanker, zoals erectie- en incontinentieproblemen, als een verlies van hun mannelijkheid, vertelt uroloog Remco de Vries van het prostaatkankercentrum. Dat maakt het praten erover moeilijk.

Movember

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland de diagnose. Dat zullen er door de vergrijzing steeds meer worden.

Het onderzoek is gedaan in het kader van de Movember-maand, waarin veel aandacht is voor onder meer prostaatkanker en teelbalkanker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Intimiteit na prostaatkanker: 'Echte seks heb je niet meer'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Darm- of erectieproblemen: man met prostaatkanker weet te weinig van bijwerkingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore