Zaaddonor

Mogelijke nazaten sjoemeldokter Karbaat: 'Wat we onderling hebben is bijzonder'

20 november 2018 01:20 Aangepast: 20 november 2018 23:15
Gioachino en Joey aan tafel bij Twan Huys. Beeld © RTL Late Night

Of dokter Jan Karbaat ook écht hun vader is, dat weten ze nog niet. Maar de mogelijke nazaten hebben er wel ineens 44 halfbroers en -zussen bij. "Vanaf een afstandje is het bijzonder en heftig. Als je er middenin zit is het een rollercoaster."

De donorkinderen die mogelijk verwekt zijn door dokter Karbaat willen duidelijkheid of hij hun vader is. Ze stappen daarom naar de rechter en de zaak dient vandaag. De sjoemelarts verwekte mogelijk tientallen kinderen met zijn eigen sperma.

Er ligt DNA van Karbaat in een kluis. Zijn nabestaanden willen niet dat het vergeleken wordt met de mogelijk nazaten, die dat via de rechter willen afdwingen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maaike heeft 40 halfbroers en -zussen: 'Soms denk ik, dat zou er ook een kunnen zijn'

Gisteravond zaten een paar van de mogelijke nazaten aan tafel bij RTL Late Night. Ze vertelden hoe het is om er ineens familie bij te krijgen. Zoals Joey, die door een foto van Karbaat sterke vermoedens kreeg dat het om zijn vader ging.

Verschil met vader

"Ik dacht al vrij jong: er klopt iets niet", vertelt hij. "De uiterlijke kenmerken van mij en mijn vader komen niet overeen en ik heb een andere persoonlijkheid."

Toen hij ging googelen, kwam hij een foto van Karbaat tegen, die wel heel erg op hem lijkt. "Ik heb die foto aan mijn vrienden laten zien, zonder iets te zeggen. En ze vroegen: ben jij dat?"

Joey (links) en Jan Karbaat Joey (links) en Jan Karbaat

Ook Martijn ontdekte dat Karbaat mogelijk zijn vader is. Hij vertelt bij RTL Late Night dat het flink schrikken was, maar toch ook wel heel bijzonder is. "Natuurlijk is het niet netjes wat hij heeft gedaan. En dan druk ik me nog zacht uit. Maar wat wij nu onderling als halfbroers en -zussen hebben is ook wel heel bijzonder."

Voor Gioachino is het nog afwachten of hij bij die groep hoort. Hij gaat nog een DNA-test doen om te zien of Karbaat ook zijn vader is. Zijn moeder Tanja was onder behandeling bij de dokter. Na een lange, moeizame behandelperiode werd ze ineens zwanger. Mogelijk dus met zaad van Karbaat.

Donorkinderen verdenken dokter van spermadonatie: 'Ik wil het gewoon weten'

Heeft de dokter Karbaat zelf zaad gedoneerd in zijn vruchtbaarheidskliniek? Met die vraag zitten tientallen kinderen van vrouwen die in de jaren '80 en '90 gebruik maakten van de diensten van de inmiddels overleden Karbaat. Zij spannen een rechtszaak aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore