76 kilo

Vleesverbruik Nederlanders (bijna) niet gedaald

19 november 2018 20:13 Aangepast: 19 november 2018 20:26
Beeld © ANP XTRA

Weer hebben Nederlanders ongeveer net zo veel vlees verbruikt als het jaar ervoor. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van de Universiteit Wageningen.

In 2017 verbruikten we per persoon gemiddeld ruim 76 kilo vlees (inclusief botten). In 2016 en in 2015 was het ook al ongeveer zo veel (bijna 77 kilo). Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

Opmerkelijk en verrassend

Wakker Dier noemt de uitkomst opmerkelijk en verrassend. "Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers." Omdat 'vleesverbruik' wordt gemeten inclusief botten, betekent het niet dat al die kilo's in onze magen eindigen. "Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlees eten zonder schuldgevoel? Eet dan kip

Van dit vlees komt bijna de helft van varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent.

Wageningen Economic Research, onderdeel van de Universiteit Wageningen, berekende het vleesverbruik in Nederland in opdracht van Wakker Dier op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de productie, invoer en uitvoer van vlees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlees is flink duurder geworden, grootste prijsstijging sinds 2001

In dit biefstukje zit geen vlees

Een Nederlandse fabrikant gaat nu als eerste ter wereld een biefstuk op de markt brengen, waar geen koe aan te pas is gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore