Favoriete blokken

Nieuw speelgoed voor gehandicapte Joost na oproep: 250 honingraten

19 november 2018 19:20 Aangepast: 20 november 2018 10:13
Een dolgelukkige Joost met een deel van zijn nieuwe voorraad honingraatblokken. Beeld © Eigen foto

"Verbazingwekkend", vindt Henk Hoogstraaten de respons op zijn Facebookoproep voor zoon Joost (38). Binnen een week tijd kregen ze 250 nieuwe plastic blokken opgestuurd, als vervanging voor de versleten en kapotte exemplaren.

Het speelgoed wordt al jaren niet meer gemaakt, maar Joost heeft er nog steeds ontzettend veel plezier van. Al slonk zijn voorraad van achthonderd blokken de afgelopen 25 jaar behoorlijk: de honingraten raken kapot en versleten.

Joost is 38 jaar oud, maar heeft het verstandelijk niveau van een kind van 10 maanden, vertelde vader Henk Hoogenstraaten al eerder. Zijn zoon lijdt aan het syndroom van Dravet. Hij kan niet praten en speelt het liefst met bakjes, of met ringen die je om plastic paaltjes moet doen.

Verbazingwekkend

En dus de plastic honingraten. De oproep van vader Henk zorgt nu voor nieuwe aanwas. "We krijgen ze nog steeds binnen, al wordt het wel iets minder", zegt hij. "Dat is ook niet zo gek, want ik heb begrepen dat ze behoorlijk zeldzaam zijn geworden; ze worden al 40 jaar niet meer gemaakt."

Hij vindt het verbazingwekkend wat zijn oproep teweeg brengt. "Mensen gaan uitzoeken wanneer het speelgoed werd gemaakt, dat bleek tussen 1973 en 1976 geweest te zijn. Ze zoeken op zolder, vragen hun familie of bellen naar Lego in Denemarken om te vragen of zij ze nog produceren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebookers helpen verstandelijk gehandicapte Joost (38) aan zijn geliefde speelgoed

3D-printer

Je merkte het aan Joost dat hij niet meer zoveel blokken heeft als hij zou willen, zegt Henk. "Hij wordt dan ongedurig als hij ermee speelt. Het torentje is dan weer veel te snel klaar. Hij vindt het juist leuk als de stapel wat hoger is, dan kan hij ertussen zitten en ze 'per ongeluk' omgooien."

Naast de bestaande blokjes die worden opgestuurd, melden zich ook steeds meer mensen die de honingraten wel willen namaken met een 3D-printer. Dat houdt hij nu een beetje af; twee scholen zijn ermee bezig. "We zijn heel benieuwd wat dat oplevert."

Kleine wereld

De namaakvariant komt bij Joost heel nauw, zegt Henk. Niet alleen de vorm moet hetzelfde zijn, het materiaal moet ook hetzelfde voelen. "Als de textuur anders is, legt hij ze gewoon opzij."

Hij is er zo aan verslingerd dat het 'een ramp' zou zijn als de blokjes opraken, zegt Henk. "Daarom willen we er graag nog meer. Gelukkig zitten er nog een aantal in de pijplijn. Ik kreeg net een reactie uit Noorwegen, mensen uit Zuid-Amerika, Australië reageren. Wat is de wereld klein geworden door social media."

RTL Nieuws
`