Ga naar de inhoud
Sinterklaas

Vader wordt Sinterklaas in bijzijn kinderen: 'Ze zien het gebeuren, toch is Sint echt'

Dramadocent S. Fall wordt Sinterklaas voor de ogen van de kinderen en de leidsters. Beeld © Het Marsepeintje

Niet elk kind is blij als Sinterklaas plotseling binnenkomt. Vooral jonge kinderen willen nog wel eens angstig wegduiken als de man met de mijter onverwacht voor hun neus staat. Daarom kiezen sommige kinderdagverblijven ervoor een ouder voor de klas om te laten kleden tot Sint.

Vader Gijs zal op 5 december bij kinderdagverblijf Het Marsepeintje in Amsterdam binnenkomen. Aan de muur in het lokaal hangt een Sinterklaaspak. Voor de ogen van de kinderen zal hij een mijter opzetten en een baard omdoen. De kinderen zien het gebeuren, en toch staat daar na tien minuten echt Sinterklaas. "Wat je zegt doet er niet toe, ze geloven dat Sinterklaas echt is."

"Hoe lief je het ook uitlegt of voorbereidt, als Sinterklaas binnenkomt zien kinderen een imposante man en dat is best spannend", zegt Femke van Poelgeest, oprichter van Het Marsepeintje. Sinds vijf jaar kleedt een ouder zich voor de kinderen om tot Sint. "De kinderen zijn de hele dag bezig met magisch denken, ze zijn helemaal niet bezig met wat is echt en wat niet."

'Waar is papa nu?'

"Het Sinterklaaspak hangt die dag al aan een haakje", zegt Femke. "De kinderen kunnen de baard voelen en de mijter aanraken. Spelenderwijs wordt een ouder Sinterklaas. 'Wat een leuke muts', zei een ouder. 'Dat is een mijter', zeiden de kinderen, die moet op je hoofd'. De kinderen hielpen haar Sinterklaas worden, maar hielden zelf de regie. Ze kregen zelfvertrouwen en de angst verdween."

Zowel vaders als moeders spelen voor Sint. "Eén keer zag een kind zijn vader Sinterklaas worden en vroeg hij: 'Waar is papa nu gebleven?' 'Die komt zo weer terug', zeiden we." Als de kinderen 'Dag Sinterklaasje' zingen, gaat de mijter weer af en is Sinterklaas gewoon weer vader Gijs. "Het is een gezellig feest en we houden aan de traditie vast, al passen we die wel een beetje aan."

Het
Lees ook:
Het leugentje van Sinterklaas: kan dat nou eigenlijk kwaad?

Gebeurt al twintig jaar

Het Marsepeintje is niet het enige kinderdagverblijf waar Sinterklaas zich voor het ogen van de kinderen verkleedt. Gjalt Jellesma is voorzitter van BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. Hij ziet dat het vaker gebeurt. "Al meer dan twintig jaar verkleden ouders of leraren zich voor een groep kinderen."

"Het verkleden voor de kinderen doen de dagverblijven omdat kinderen anders heel nerveus of zenuwachtig worden", legt Jellesma uit. "De Sinterklaastijd is al ontzettend spannend voor ze. Op het moment dat de transformatie stapsgewijs gaat, reageren kinderen minder angstig. Het geloof wordt er niet minder door." 

Werkelijkheid en fantasie

"Een kind kan tot 6 jaar heel magisch denken en echt in sprookjes geloven. Ze zien geen verschil tussen de werkelijkheid en fantasie", zegt pedagoog Yolande de Best. "In de peuterleeftijd maakt het dus niet uit wat je doet. Kinderen leggen de link niet tussen een vader of meester die zich omkleedt en Sinterklaas wordt."

"Ook als je weet dat Sinterklaas de buurman is, heb je ontzag voor het indrukwekkende pak en de staf", zegt De Best. Ze adviseert ouders hun kinderen pas nadat ze 6 zijn te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. "Je kind gelooft het misschien niet meteen. En vindt het gek om te horen dat de cadeaus van hun ouders komen. Gun ze die tijd. En vertel het in de zomer, niet in december. Dan is het echt te confronterend."

Met
Lees ook:
Met je mond vol tanden: de slimste vragen van kinderen over Sinterklaas