Ga naar de inhoud
Meer dan 445,4 uur

Deze herfst is de zonnigste ooit gemeten

Relaxen in de vroege septemberzon Beeld © ANP

De herfst van 2018 gaat de boeken in als de zonnigste ooit. Tot en met zaterdag scheen de zon deze herfst al 445,4 uur. En dan komen de zonuren van gisteren er nog bij.

Volgens Buienradar scheen de zon gisteren ongeveer 7 uur. Als we dat meetellen, gaan we over het recordaantal zonuren uit 1959 heen. Toen scheen de zon in de herfst (1 september tot 1 december) 449,2 uur. En we zijn er nog niet: ook zonnige dagen tussen nu en 1 december tellen mee.

Op tal van plaatsen

Het record is gesneuveld in De Bilt, waar de officiële metingen van het KNMI gedaan worden, maar ook op tal van andere plaatsen. In Cabauw, Deelen, Arcen, Eindhoven, Ell, Gilze-Rijen, Heino, Herwijnen, Hoogeveen, Hupsel, Lelystad, Marknesse, Rotterdam, Schiphol, Westdorpe en Wilhelminadorp werd het record gebroken.

Vanaf
Lees ook
Vanaf woensdag mogelijk sneeuw: 'Ook daarna blijft het koud'

Overigens kan 2018 ook nog het zonnigste jaar ooit worden, althans sinds de metingen begonnen in 1901. Op dit moment staat de teller op 1993,4 uur zon. In 2003 scheen de zon 2021,7 uur en dat record is binnen handbereik. 

De zon hoeft in de komende anderhalve maand nog maar een kleine 30 uur te schijnen om het record te halen. De somberste december ooit telde 19 zonuren. Als we weer zo'n grijze maand krijgen, dan telt toch elk uurtje zon in november mee.