Einde carrière

Zwangerschap en topsport gaan moeilijk samen: 'Hulp was fijn geweest'

18 november 2018 17:35 Aangepast: 18 november 2018 17:37
Manon Flier in actie in 2015. Beeld © ANP

Natuurlijk was volleybalster Manon Flier blij dat ze zwanger werd van de nu 2-jarige Milou, maar het zorgde ook voor dilemma's. Want: hoe verder met je carrière als topsporter? "Ik wist niet waar ik recht op had. Een helpende hand was fijn geweest."

Voor vrijwel alle beroepen geldt: ben je zwanger, dan kan je met zwangerschapsverlof. Maar voor topsporters is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Voor velen betekent het zelfs het einde van hun carrière. Onnodig, vindt D66. De partij wil dat topsporters na de bevalling beter worden begeleid zodat ze hun topsportcarrière weer kunnen oppakken.

Volgens D66-Kamerlid Antje Diertens zou het zonde zijn als een topsporters niet terugkeert na de zwangerschap. "Voor de sporter zelf, voor Nederland als sportland en voor de vele meisjes die rolmodellen zien wegvallen zodra deze zwanger wordt." Ze vraag minister Bruins dan ook op om in gesprek te gaan met topsporters en sportbonden.

Kinderen van topsporters: hebben Verstappen en Kluivert supergenen?

Er zijn veel voorbeelden van kinderen van topsporters die het ook ver schoppen.

Zwangerschap

Flier had die hulp graag gehad, toen ze 2,5 jaar geleden zwanger was van een dochter. Flier was een vaste waarde in het volleybalteam en speelde maar liefst 430 interlands. Door haar zwangerschap kon ze niet deelnemen aan het olympisch kwalificatietoernooi en uiteindelijk miste ze ook de Olympische Spelen. Na haar zwangerschap stortte ze zich op het beachvolleybal.

"Ik had geen idee dat er begeleiding zou kunnen zijn toen ik zwanger raakte", vertelt ze. "Het was best een zoektocht om te kijken waar ik nou recht op heb, welke uitkeringen ik kon krijgen. Het is uiteindelijk wel gelukt, maar het had veel makkelijker gekund."

Volgens haar zou het ‘normaal’ moeten zijn dat er een draaiboek klaarligt voor topsporters. "Zodat je meteen kan zien wat je mogelijkheden zijn. Maar ook als je na de bevalling de draad weer wil oppakken. Dan zou er iemand moeten zijn die je kan ondersteunen, die kan vertellen wat erbij komt kijken om je carrière weer op te pakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

(S)topsporters: tot welke leeftijd kun je topsporter zijn?

Lastig

Sportpsycholoog Kim Muusse, die onderzoek deed naar zwangere topsporters, ziet dat meer vrouwen dezelfde problemen tegenkwamen als Flier. "Veel vrouwen vinden het lastig om terug te keren naar de topsport. Dat is jammer, want vaak hebben ze nog niet eens de leeftijd bereikt waarop ze het beste uit zichzelf kunnen halen."

Volgens haar speelt vooral geld een rol: het huishouden moet op orde blijven, terwijl je als topsporter ook vaak weg bent. "Maar ook is het de vraag hoe je als topsporter omgaat met problemen die veel ouders hebben: borstvoeding geven, slecht slapen en soms ook lichamelijke klachten."

Gezinsleven

Vorig jaar maakte Flier bekend definitief te stoppen met de topsport doordat het moeilijk te combineren is met haar gezinsleven. Ook kampte ze met fysieke klachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore