Ga naar de inhoud
Zwarte Piet

Sinterklaasintocht Tilburg: 48 pro-demonstranten opgepakt

Pro-demonstranten worden aangehouden Beeld © De Kort Media

48 pro-Zwarte Piet-demonstranten zijn vanmiddag in Tilburg aangehouden voor het verstoren van de openbare orde tijdens de intocht van Sinterklaas. Ze waren onderweg naar de plek waar demonstranten van Kick Out Zwarte Piet stonden. Die hebben op hun beurt het protest afgelast: "Deze plek is onacceptabel."

De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) waren totaal niet blij met de plek die hen was toegewezen: achter het station, niet langs de route van Sinterklaas."Het protest is afgelast omdat de gemeente het onmogelijk maakt voor ons om onze mening kenbaar te maken", zegt Jerry Afriyie van KOZP. 

'Strijders'

Gisterenavond riep hij alle 'strijders' nog op om naar Tilburg te komen. Hier werd door een aantal demonstranten naar geluisterd, mensen kwamen vanuit Amsterdam en Rotterdam om 'de Tilburgers bij te staan'. 

De supportersgroepering KS79 van Willem II riep juist iedereen op te protesteren tegen KOZP. "De protestanten hebben toch besloten het feest voor de kinderen te komen verzieken in onze stad. Laten wij nou als Tilburgers hier eens een stokje voor steken!"

Grote groep ingesloten

Ook daar werd gehoor aan gegeven. Een groep van vijftig tot zestig pro-Zwarte Piet-demonstranten was onderweg naar de plek waar Afriyie zich bevond. De politie kreeg er lucht van en heeft ze tegengehouden. Zij zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

De politie hield gisteren met wapenstok voor- en tegenstanders Zwarte Piet uit elkaar

00:56

Extra agenten

De politie had extra agenten ingezet om te zorgen voor de veiligheid. Al voordat de intocht begon, werd er iemand aangehouden omdat hij zich niet wilde legitimeren. Volgens de Tilburgse burgemeester Theo Weterings heeft de politie 'kordaat ingegrepen waardoor ongeregeldheden zijn voorkomen'.