Landelijk meldpunt

Zorgen over zelfmoord onder boeren

17 november 2018 21:16 Aangepast: 04 maart 2019 13:19
Archieffoto. Beeld © ANP

De agrarische sector gaat samen met het ministerie van Landbouw maatregelen nemen om zelfmoord onder boeren tegen te gaan.

Volgens actualiteitenrubriek Nieuwsuur nemen in de agrarische sector zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Financiële zorgen, strenge milieuwetten en eenzaamheid zouden factoren zijn die boeren stress opleveren.

22 procent hoger

In Nederland wordt niet bijgehouden wat het beroep is van mensen die zelfmoord plegen. In andere landen gebeurt dat wel. Volgens Nieuwsuur toont onderzoek in de landen om ons heen aan dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan gemiddeld. In Frankrijk zou dat zelfs 22 procent hoger dan gemiddeld liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvallend veel jongeren in Brabant en Gelderland plegen zelfmoord

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overweegt de invoering van een landelijk meldpunt, waarop frequente bezoekers van boerderijen - zoals dierenartsen - anoniem hun zorgen over een boer kenbaar kunnen maken. Dat schrijft Schouten zaterdag aan de Tweede Kamer.

Doorverwijzen

De bewindsvrouw constateert dat zulke boerderijbezoekers vaak niet zelf in staat zijn om een gesprek te voeren met een agrariër met psychosociale problemen, maar dat hij of zij wel zou kunnen doorverwijzen naar mensen van de ggz.

Schouten gaat in overleg met de minister van Volksgezondheid om te bekijken of het ook in Nederland mogelijk wordt om suïcide naar beroepsgroep te gaan registeren.

Volgens Nieuwsuur organiseren agrarische organisaties en zuivelbedrijven momenteel trainingen in samenwerking met hulporganisatie '113 Zelfmoordpreventie'. Hierin worden bezoekers van boerderijen al geleerd hoe ze suïcidaal gedrag kunnen herkennen en hoe ze dat bespreekbaar kunnen maken.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore