Intocht Sinterklaas

Protesten rond intocht Sinterklaas lopen in diverse steden uit de hand

17 november 2018 13:50 Aangepast: 17 november 2018 20:27
Leden van de harde kern van PSV geven een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Beeld © ANP

Op diverse plaatsen in Nederland werden demonstraties tegen Zwarte Piet gehouden. De politie arresteerde een aantal actievoerders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Intocht rustig verlopen in Zaanstad, grimmig op andere plekken

De Rotterdamse politie hield een man aan die op de Erasmusbrug een anti-pietactivist van actiegroep KOZP aanviel. De activist werd mishandeld. Aan de brug was een spandoek gehangen met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. Volgens de politie was daar een vergunning voor afgegeven.

Na de demonstratie arresteerde de politie nog drie mannen.

Anti-pietdemonstranten hebben een spandoek aan de Erasmusbrug in Rotterdam gehangen Anti-pietdemonstranten hebben een spandoek aan de Erasmusbrug in Rotterdam gehangen

Leeuwarden

In Leeuwarden leek het uit de hand te lopen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. De politie gebruikte de wapenstok en zette honden in om de twee groepen uit elkaar te houden.

Het gaat om activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en supporters van Cambuur, die zich hadden opgesteld op de trappen van het gerechtsgebouw.

 

Eindhoven

Op het Catharinaplein in Eindhoven was de sfeer grimmig. Tegenover een relatief kleine groep van zo'n twintig activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stond een groep van ongeveer 250 hardekernsupporters van PSV.

Toen de KOZP-activisten op het plein aankwamen, zochten de voetbalsupporters direct de confrontatie door ertussen te gaan staan en te schreeuwen.

De politie heeft de twee groepen uiteengedreven en ging er met een dubbel kordon tussen staan. De PSV-fans gooiden met eieren en blikjes, de KOZP-leden zwegen en hielden protestbordjes omhoog. Volgens de politie is 'een aantal personen' aangehouden, onder meer voor het gooien van eieren.

Hoorn

In Hoorn werden pro-pietdemonstranten samengedreven in een steegje omdat zij verbaal agressief waren naar tegenstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie is er niemand aangehouden. De situatie is nu rustig in Hoorn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore