Europese trend

Steeds meer mensen onder de 30 blijven bij hun ouders wonen

17 november 2018 08:41 Aangepast: 17 november 2018 16:22
Thuis aan de keukentafel bij vader en moeder

In acht jaar tijd is het aantal 25- tot 30-jarigen dat nog bij hun ouders woont, met 4 procent gestegen.

In 2010 was dit 14 procent, nu is het 18 procent, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Dat jongeren langer thuis blijven wonen, heeft verschillende oorzaken, zoals studieschulden, werkloosheid en een gebrek aan betaalbare woonruimte.

Veel Belgen

Dat steeds meer late twintigers nog thuis bij hun ouders wonen is een trend in bijna heel Europa. Gemiddeld gaat het om 42 procent thuiswonende jongeren in de EU-landen, tegen 38 procent in 2010.

België laat in deze periode een opvallende verschuiving zien, van 21 naar 35 procent. Ook in Ierland blijven relatief veel meer 25- tot 30-jarigen bij hun ouders wonen.

Vooral mannen

Volgens het CBS komt dit echter het meest voor in Zuid- en Oost-Europa, Kroatië, Griekenland en Malta voorop. In de Scandinavische EU-landen zijn deze percentages het laagst.

In alle Europese landen verlaten mannen minder vaak het ouderlijk huis dan vrouwen. In Kroatië woont 86 procent van de mannen (25 tot 30 jaar) nog bij de ouders, het meest van de hele EU.

Jongeren zonder opleiding toch aan het werk in Rotterdamse haven

De Rotterdamse Haven zit te springen om personeel. Op dit moment werken er 180.000 mensen in en romdom de haven, maar er worden meer mensen gezocht. En zelfs zonder diploma zijn ze welkom.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Seks ontdekken via sociale media is juist goed: 'Jongeren te bang gemaakt'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jongeren: liever YouTube voor leren dan boeken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore