Recordbedrag

80 miljoen voor een schilderij: 'De maker heeft liever erkenning'

17 november 2018 09:17 Aangepast: 17 november 2018 12:16
Beeld © AFP

David Hockney is de maker van het duurste schilderij dat ooit verkocht is van een nog levende kunstenaar. Volgens goede kennis én Van Gogh-directeur Axel Rüger vindt hij de erkenning belangrijker dan het geld.

80 miljoen euro voor een iconisch zwembadschilderij uit 1972. De oren van Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam, klapperden ook even toen hij het bedrag hoorde. "Absoluut een primeur. Nog nooit heeft werk van een levende kunstenaar zoveel opgebracht."

Meerdere ontmoetingen

De Van Gogh-directeur ontmoette de maker, de 81-jarige Britse kunstenaar David Hockney, meerdere keren. Afgelopen zomer nog bracht hij een dag met Hockney door in zijn atelier in Los Angeles.

Waarom? "Omdat we in het Van Gogh Museum komend voorjaar een grote tentoonstelling van Hockney hebben: Hockney geïnspireerd door Van Gogh, zijn grote inspirator."  

Van Gogh-directeur Axel Rüger Van Gogh-directeur Axel Rüger

Dynamiek van kunst

Voor het zwembadschilderij werd binnen een minuut 80 miljoen euro geboden tijdens een veiling van Christie’s in New York. Terecht? Rüger: "Het is maar wat iemand er voor overheeft. Dat is de dynamiek van kunst."

Zijn naam werkt in zijn voordeel, zegt Rüger. "Hockney staat al jaren volop in de aandacht. Bovendien is het een ontzettend prachtig werk. Het is heel toegankelijk en heel alledaags. En dan die kleuren, prachtig."

Dubbele lading

En dan is er die dubbele lading in het schilderij. "Het straalt aan de ene kant veel positiviteit uit door de warme kleuren en de zon. Maar er zit een dubbele laag in. De man in het water is de ex-geliefde van Hockney. Hun relatie was net verbroken. In het schilderij wordt ook liefdesverdriet afgebeeld, een alledaags thema."

De veiling van het schilderij. De veiling van het schilderij.

Liever waardering

Voor het geld hoeft de Brit het al lang niet meer te doen. Van Gogh-directeur Rüger denkt ook niet dat geld de belangrijkste waardering voor de Britse kunstenaar is. "Ik heb hem nog niet gesproken, maar Hockney kennende is erkenning en waardering voor hem belangrijker dan het geld."

Overigens zal de kunstenaar niet al het geld krijgen. "Hij krijgt een percentage van de opbrengst. Hoeveel dat is, weet ik niet precies. Een ander deel zal gaan naar de aanbiedende partij en naar het veilinghuis Christie's."

Eigen ding doen?

Volgens Rüger is Hockney 'een heel bijzonder en inspirerend mens'. Miljoenen rijker of niet, hij zal zijn eigen ding blijven doen. "David heeft een heel vrije geest, trekt zich van niemand iets aan, heeft een heel uitgesproken mening en is heel geestig en verfrissend. Een indrukwekkend mens die prachtige werken maakt tot op de dag van vandaag."

Hockney - Van Gogh. The Joy of Nature, 1 maart t/m 26 mei 2019 in het Van Gogh Museum

Miniatuurvoorbeeld
Record

Nieuw record: 90 miljoen voor werk van levende kunstenaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van