Ga naar de inhoud
Hogere eisen

Kinderopvang wordt volgend jaar stukken duurder

Je kind naar de opvang brengen, wordt volgend jaar duurder. Kinderdagverblijven schroeven bijna allemaal hun tarieven omhoog.

Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs zo'n 200 organisaties. Ze zeggen geen andere keuze te hebben, omdat de eisen strenger worden. En dat kost geld.  

9 procent meer

Uit de rondgang blijkt dat kinderdagverblijven de prijzen hun prijzen verhogen van gemiddeld 7,35 euro  per uur naar 8,02 euro.  Dat is een verhoging van 9 procent. 

De overheid gaat ouders wel compenseren, met een hogere toeslag, maar veel ouders zijn bang dat dat niet genoeg is.

'Beweegvloer'
Lees ook:
'Beweegvloer' op kinderdagverblijf, want ook peuters zitten te veel stil

Hogere eisen

De hogere prijzen hangen samen met de hogere eisen die aan opvang worden gesteld. Zo moet er vanaf 1 januari één medewerker zijn voor elke drie baby's in plaats van vier. Ook moet elke opvang een pedagogische coach in dienst hebben. Daarbij krijgen de medewerkers ook een salarisstijging van drie procent, die ook betaald moet worden. 

Daarnaast zijn er nog kinderdagverblijven die aangeven dat het verbieden van de stint hen extra op kosten jaagt, omdat ze nu dure busjes moeten gebruiken om de oudere kinderen van de buitenschoolse opvang naar hun scholen te brengen. 

Kinderopvang duurder? 'Niet iedereen heeft het geld'

01:59
Veel kinderdagverblijven schroeven de prijzen volgend jaar omhoog, omdat ze ook aan strengere regels moeten voldoen. Ouders krijgen ook een hogere vergoeding, maar het is maar de vraag of dat voor iedereen genoeg is om de prijsstijging op te vangen.