Robot op tribune

Oranjefan Gijs zit door hartproblemen thuis, maar kan tóch in De Kuip zijn

16 november 2018 17:13 Aangepast: 17 november 2018 15:23
Beeld © Gijs Goosen

Toegegeven: Gijs had het liefst vanavond tussen z'n klasgenoten gezeten in De Kuip, om het Nederlands elftal aan te moedigen. Maar omdat hij maanden in het ziekenhuis lag met ernstige hartklachten, kan zijn lijf dat niet aan. Via een speciale robot kan hij er tóch bij zijn.

Pijn in zijn borst, vermoeidheid, benauwdheid. Met die 'vage klachten' ging Gijs Goosen uit Veghel in februari dit jaar naar de dokter. "Zoiets kan een ernstige verkoudheid zijn, maar bij mij was het nét even wat erger", vertelt de 19-jarige student. 

Bij Gijs bleek, na weken onderzoek, dat hij een acute pericarditis had: een ontsteking van het hartzakje. Vaak verdwijnt die ontsteking vanzelf weer, maar Gijs had pech. "Bij mij zaten er liters vocht om mijn hart. Op een gegeven moment had ik een hartslag van 140."

Spoedoperatie

Ter vergelijking: de gemiddelde hartslag van een man is 68. "Een topsporter houdt zo'n hartslag 90 minuten vol. Ik was echt bekaf. Dan praatte ik vijf minuten en moest ik gewoon twee uur bijslapen. Bizar."

Gijs moest meteen geopereerd worden. 20 minuten nadat de artsen zijn echo hadden bekeken, lag hij in een ambulance, met spoed op weg naar een ander ziekenhuis. 'Dit kan niet meer wachten', had de arts gezegd.  

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

De reden dat Nederland gaat winnen van Frankrijk: De Kuip

Naald

Met een naald is, via zijn ribben, het hartzakje doorgeprikt. "Ik dacht toen: nou, nu is het klaar, kan ik aansterken en naar huis. Maar omdat de artsen wilde weten wáár die heftige ontsteking door was ontstaan, kreeg ik nog allerlei onderzoeken."

In totaal lag hij vier maanden in het ziekenhuis. Hij maakte zich zorgen om zijn gezondheid, maar óók om zijn studie. "Ik was net voor de tweede keer, na een tussenjaar, begonnen met de opleiding tot maritiem officier in Rotterdam. En daar lag ik dan, in dat ziekenhuis."

Via een speciale camera kunnen zieke kinderen toch lessen volgen. Via een speciale camera kunnen zieke kinderen toch lessen volgen.

Stilstaan

Tussen de onderzoeken en het rusten – heel veel rusten – door, kon Gijs toch zijn lessen volgen dankzij 'Robot-Gijs'. Zo noemden zijn klasgenoten gekscherend de robot die in de klas stond en een beeldscherm en camera bevatte. De robot is onderdeel vanuit een schoolproject van KPN, KlasseContact. Dat maakt het voor zieke kinderen mogelijk om lessen vanuit huis of het ziekenhuis te kunnen blijven volgen. 

"Ik had van tevoren nooit verwacht dat het zó belangrijk kan zijn nog contact te hebben met je klas", vertelt Gijs. "Als je ziek bent, staat je leven echt stil, je bent heel erg bezig met je herstel en minder met vrienden. En al helemaal niet met leuke dingen doen. Maar qua school kon ik gelukkig dus toch nog lessen volgen. Omdat mijn klasgenoten 'robot-Gijs' continu van lokaal naar lokaal sleepten. Als je ziek bent, is dat een goede motivatie om te blijven volhouden."

Op de tribune

En vanavond zit robot-Gijs op de tribune, als Nederland tegen Frankrijk speelt, op de plek waar Gijs eigenlijk zou moeten zitten. "Ik kan het conditioneel nog niet aan om erbij te zijn. En tuurlijk is het confronterend om te zien wat je mist, maar via die robot kan ik de wedstrijd goed volgen én ik kan mijn klasgenoten zien. Ik kan de camera zelf besturen, inzoomen, en er is ook geluid. Bovendien: iets is beter dan niets, denk ik dan."

Vanaf de bank zal hij mee juichen. En daarna weer rusten. Slapen. Zodat hij snel herstelt. "Ik sta echt te popelen om zélf weer dingen te gaan doen." 

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Schok na onwel worden Nouri: 'Elke sporter moet letten op signalen hartproblemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore