Vijf dochters en één zoon

Als je een vijfling krijgt: 'Chaos, maar we zouden het voor geen goud willen missen'

18 november 2018 07:38 Aangepast: 11 juli 2019 17:29
Beeld © Esther Maas / RTL Nieuws

"Hee kijk, daar loopt een drieling! Of zijn het er vier? Nee, wacht: het is een vijfling! Ach, wat schattig!" De familie Touma kan bijna niet normaal over straat. Vijf jaar geleden beviel moeder Hannan van vijf meisjes. RTL Nieuws ging op bezoek om te kijken hoe het nu met ze gaat.

Als we bij het huis van de familie Touma in Gronau (net over de grens bij Enschede) aankomen, komen vijf nieuwsgierige meisjes ons tegemoet gelopen.

"Hallo! Wie heisst du?", vragen ze. Afgelopen week vierden ze hun verjaardag. "Ich bin fünf jahre", zegt Josefina, de stoerste van de vijf. Zodra Josefina haar leeftijd vertelt, gaan ook de handjes van Maria, Melissia, Evelyn en Justina de lucht in om vijf vingers te laten zien. "Ich bin auch fünf!", roepen ze door elkaar heen.

De familie Touma in hun woonkamer. De familie Touma in hun woonkamer.

Van voetbal naar dansles

Niet veel later komt moeder Hannan (30) naar buiten gelopen. Ze stelt zich ontspannen voor en haar glimlach verraadt geen greintje stress. Misschien niet wat je zou verwachten van een vrouw die zojuist haar vijf dochters heeft aangekleed voor de dansles, en ondertussen haar zoon Michael (8) vraagt of hij al zijn voetbalspullen bij zich heeft.

Als iedereen er klaar voor is, dirigeert Hannan haar kinderen naar hun Volkswagenbusje voor het huis. "We gaan eerst Michael naar voetbal brengen, daarna halen we mijn man Makarios op en gaan we met de meisjes naar dansles."

Alles draait om de kinderen

Tien minuten later zitten alle zes de kinderen in hun kinderzitje met de gordel om in het busje. Onderweg vertelt Hannan dat haar leven sinds de geboorte van de vijfling alleen nog om de kinderen draait. "Het is heel veel werk, dat kun je je bijna niet voorstellen. Helpen met aankleden, eten, tandjes poetsen, boodschappen doen, koken. Alles is een onderneming als je zo veel kinderen hebt."

Desondanks maakt ze een relaxte indruk. "Dat is niet altijd zo geweest. De eerste twee, drie jaar waren echt afzien. Het was niet te doen eigenlijk, als ik er aan terugdenk heb ik geen idee hoe we het volgehouden hebben, het was een chaos. Maar nu gaat het gelukkig steeds beter, we zouden het voor geen goud willen missen."

Hannan kleed haar dochters aan voor de dansles. Hannan kleed haar dochters aan voor de dansles.

Van Syrië naar Nederland

Hannan en haar man Makarios (36) komen oorspronkelijk uit Syrië, maar Makarios verhuisde toen hij zes was met zijn ouders naar Nederland. Hij groeide op in Friesland en verhuisde later naar Enschede.

Makarios trouwde tien jaar geleden met Hannan, die toen nog in Syrië woonde. Samen vestigden ze zich net over de grens bij Enschede, in Gronau.

'Drie baby's moet lukken'

Hun zoon Michael was drie jaar, toen Hannan opnieuw zwanger werd. "We wilden heel graag een tweede kindje. Een tweeling zouden we ook leuk vinden", vertelt Makarios.

Maar bij de eerste echo werd al duidelijk dat er iets bijzonders gaande was in de baarmoeder van Hannan. Zij vertelt: "De arts zei dat er 3 embryo's te zien waren. Ik weet nog dat we na die afspraak naar huis reden en dat ik dacht: heftig, maar dit kan ik misschien wel. Het wordt zwaar, maar drie baby's moet lukken."

Gehuild

Toen de artsen bij de volgende echo vertelden dat ze niet drie maar vijf baby's in haar buik heeft, sloeg dat in als een bom. "We hebben echt gehuild", vertelt Hannan. "We hadden geen idee wat er op ons af zou komen, hoe we dit in godsnaam moesten gaan doen. Ik wist al hoe zwaar het met één kind kon zijn; dat zou met vijf baby's alleen maar heftiger worden."

Zeldzaam

Ieder jaar worden in Nederland rond de 2600 tweelingen geboren. Drielingzwangerschappen komen al een stuk minder vaak voor; zo'n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap. Voor zover bekend werd in 1992 de laatste Nederlandse vijfling geboren.

Geen enorme buik

Vanaf het moment dat duidelijk was dat Hannan een vijfling in haar buik heeft, werd ze nauwlettend in de gaten gehouden door de artsen omdat er een grotere kans zou zijn op complicaties.

"Voor de veiligheid wordt bij een vijfling altijd voor een keizersnede gekozen en krijg je veel extra controles. Maar mijn zwangerschap verliep perfect, ik kan niet anders zeggen. Ik voelde me goed en ben gewoon de dingen blijven doen die ik normaal ook deed, zoals boodschappen en wandelen. Ik had ook geen enorm grote buik, je zou niet zeggen dat ik een vijfling droeg."

Makarios, Hannan en Michael maakten een dag voor de keizersnede nog een wandeling. Makarios, Hannan en Michael maakten een dag voor de keizersnede nog een wandeling.

Twintig artsen en verpleegkundigen

Vanaf de 24e week van haar zwangerschap wilden de artsen dat ze in het ziekenhuis in Munster bleef, zodat zij snel in konden grijpen, mocht dat nodig zijn. Na 30 weken kwam de vijfling via een keizersnede ter wereld. "Volgens de artsen was dat het veiligste moment."

Tijdens de operatie waren er zo'n 20 professoren, artsen en verpleegkundigen aanwezig. "Niemand had dit ooit eerder meegemaakt, iedereen was heel gespannen en wilde er bij zijn."

De operatie verliep goed en de meisjes kwamen gezond ter wereld.

Bij de geboorte waren zeker 20 artsen en verpleegkundigen betrokken Bij de geboorte waren zeker 20 artsen en verpleegkundigen betrokken

Met handen en voeten de fles geven

De vijf baby's moesten nog anderhalve maand in de couveuse, voor ze mee naar huis mochten. En dan begint voor Makarios en Hannan de grootste klus van hun leven. "We kregen kraamhulp, maar het meeste doe je toch zelf. Voeden, luiers verschonen, in bad doen, en dat alles keer vijf."

Hoe ze dat deden? "Met handen en voeten, letterlijk. Af en toe gaf ik drie meisjes tegelijk de fles: twee met mijn handen en bij de derde hield ik het flesje recht met mijn voeten."

Hooguit twee uur slaap

Het was een zware tijd. "Je ging alleen maar door. We sliepen zelf hooguit twee uur. Soms waren we de hele dag bezig en dachten we om 19.00 uur 's avonds ineens: we moeten zelf nog ontbijten."

De vijfling kort na de geboorte. De vijfling kort na de geboorte.

Vooral als de kinderen ziek waren, was het bijna niet te doen "Als er eentje ziek was, had de rest het binnen een paar dagen ook. Ooit hadden ze allemaal buikgriep, en kregen wij als ouders het ook. Daarom werden de kinderen voor een paar dagen opgevangen in het ziekenhuis om ons te ontlasten. Toen we ze weer op kwamen halen vroegen ze op de afdeling: hoe doen jullie dit? Wij konden het met drie verplegers al niet aan!"

Zelfstandig 

Toen de vijfling wat groter werd, zijn Hannan en Makarios ze steeds meer dingen gaan leren. "Zodat ze zelf hun schoenen kunnen aandoen en hun jas kunnen aantrekken. We zorgen dat ze steeds zelfstandiger worden", vertelt Hannan. "Soms willen andere mensen ze daarbij helpen, maar dat heb ik liever niet. Ze moeten het zelf kunnen."

Het gezin doet boodschappen voor het avondeten. Het gezin doet boodschappen voor het avondeten.

Fietsen

Ook heeft ze de vijfling leren fietsen. "Dat ging vrij goed, maar de eerste keer dat ik ze mee de weg opnam, vond ik het wel heel eng: wat als er eentje valt? Hoe hou ik de rest dan bij me? En wat als er een auto op ons afrijdt? Ik kan er maar eentje wegtrekken."

Toch heeft Hannan zich over die angsten heen gezet. "Ik moet wel, want we moeten ons kunnen verplaatsen, en ik wil ook niet voor alles bang zijn."

Iets meer lucht

Nu de meisjes oud genoeg zijn voor de kleuterschool, komt er iets meer structuur in het leven van de familie Touma. "Nog steeds ben ik aan het eind van de dag compleet gesloopt, maar het gaat al beter dan de eerste drie jaar."

Michael en zijn vijf zusjes tijdens het avondeten. Michael en zijn vijf zusjes tijdens het avondeten.

Nagellak en lippenstift

Ook de karakters van de vijfling komen steeds meer tot ontwikkeling. "Josefina is de leider, zij loopt voorop. Het is ook een prinsesje, ze wil het liefst al nagellak en lippenstift op." Ook Maria is niet op haar mondje gevallen. "Ze kan af en toe echt een pestkop zijn. En Melissia doet mee, zij daagt anderen uit en stookt ze op om stoute dingen te doen."

Justina heeft een eigen willetje: "Ze is lief, maar als ze iets niet wil dan doet ze het ook niet. En Evelyn heeft een heel groot hart, maar ze is ook heel sterk en stoer. Zij wil het liefst een superheld zijn."

Vijf op een rij. Vijf op een rij.

Grote broer

Met alle aandacht die de vijfling vraagt, is het soms lastig voor grote broer Michael. "We proberen onze aandacht natuurlijk zo goed mogelijk te verdelen, maar als ik heel eerlijk ben schieten we daar wel eens in te kort", zegt Hannan.

"Sinds de geboorte van de vijfling is het moeilijk voor hem, dat zie ik wel. Soms is hij een beetje boos op ze, en maakt hij ruzie. Maar dat doet hij ook om te laten zien: hee, ik ben er ook nog. Want over het algemeen is hij een heel lieve broer en helpt hij ons goed mee."

 

Michael temidden van zijn zusjes Michael temidden van zijn zusjes

Voor romantiek is op dit moment weinig ruimte in het hectische bestaan van Makarios en Touma. "De laatste keer dat we echt met z'n tweeën iets hebben kunnen doen, is zeker twee jaar geleden. Het is even niet anders. Misschien als ze over een paar jaar wat ouder zijn, dat we weer eens een date kunnen inplannen."

Makarios en Hannan. Makarios en Hannan.

Vrolijk en gezond

Voor de toekomst willen Makarios en Hannan vooral dat hun kinderen gezond blijven. "En net zo vrolijk als dat ze vandaag bijvoorbeeld waren tijdens de dansles, ik word er zo gelukkig van om ze dan zo te zien", zegt Hannan.

"We willen graag ooit een groter huis kopen", zegt Makarios. "Maar het is veel belangrijker dat we onze kinderen goed op kunnen voeden, dat ze het straks goed doen op school en dat ze gezond blijven."

Vijf vragen die de familie Touma wekelijks krijgt

Als de familie Touma over straat loopt, trekken ze veel bekijks. Mensen willen van alles van ze weten. Dit zijn de vragen die hen het meest gesteld worden.

Is het een eeneiige vijfling en zijn ze op een natuurlijke wijze verwekt?

"Ze zijn op natuurlijke wijze verwekt, en het waren vijf eitjes", zegt Hannan. "Er komen meer tweelingen in mijn familie voor, dus ik had ergens wel verwacht dat ik ooit een tweeling zou krijgen."

Hebben ze altijd dezelfde kleren aan?

"Ja. Dat vinden ze zelf leuk, maar voor ons is het ook fijn, anders krijgen we de hele tijd discussie over wie wat aantrekt. En ook qua inkopen en wassen is het een stuk handiger."

Kunnen jullie ze zelf goed uit elkaar houden?

"Toen ze net geboren waren, vond ik het eerlijk gezegd heel lastig", geeft Makarios toe. "Ik heb de polsbandjes die ze in het ziekenhuis kregen er de eerste vier maanden om laten zitten, pas daarna lukte het om ze goed te herkennen."

Hebben ze vaak ruzie?

"De ene dag gaat het beter dan de andere", zegt Hannan. "Vandaag  ging het goed, maar ze kunnen flink ruziën. Dan schreeuwen ze naar elkaar omdat de ene een ballon heeft, en die wil de ander dan ook. En zo gaat het maar door. Maar vaak zijn ze ook lief, zeker als ze merken dat ik me niet lekker voel. Dan doen ze heel zachtjes."

Hoe duur is het leven met zes kinderen?

"Het verschilt per maand, maar alleen al aan de normale boodschappen zijn we maandelijks veel geld kwijt", zegt Makarios. "En als ik nieuwe kleren voor ze wil kopen, moet ik niet één, maar vijf jasjes kopen. Dat kost dan meestal ook minstens honderd euro per keer. Dus we kopen niet vaak nieuwe kleding, maar er zijn ook belangrijkere dingen in het leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder toont haar buik na geboorte drieling: 'Ik deel deze foto liever niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore