Drie doden

Schipper dodelijk ongeluk Harlingen: 'Niet bewust van rot in mast'

16 november 2018 10:47 Aangepast: 16 november 2018 11:13
Beeld © ANP

"Ik ben iemand die zich altijd afvraagt of ik dingen beter had kunnen doen. Een ervaren timmerman heeft het rotten ook niet gesignaleerd." Dat zei de eigenaar van het historische zeilschip waarvan een afgebroken mast in 2016 bij Harlingen drie opvarenden doodde.

De 54-jarige schipper, die vandaag voor de rechter staat, zegt dat hij er zich niet van bewust was dat het onderhoud van zijn tweemastklipper te wensen overliet.

Vocht in de mast

Uit onderzoek blijkt dat houtrot de oorzaak van het afbreken was. Door windscheuren was er vocht in de mast gekomen.

Het Openbaar Ministerie verwijt de schipper uit Stiens ernstige nalatigheid. Die bestrijdt dat. Hij liet regelmatig onderhoud plegen aan zijn schip, zegt hij. 

Geschuurd en gelakt

In 2015 lag de klipper nog drie maanden aan de kant en werden de masten nog geschuurd en gelakt. Toen werden door de timmerlui geen gebreken geconstateerd. 

Volgens de eigenaar waren er in zijn branche ook geen richtlijnen voor onderhoudsplannen. De schipper was af en toe zichtbaar emotioneel. "De mast heeft mijn partner op een haar na gemist", zei hij na een lange stilte.

Duitse familie

Op 21 augustus 2016 brak bij de haven van Harlingen de mast af na een tocht over de Waddenzee. Aan boord van de zeilcharter was een Duitse familie, in totaal twaalf man, plus de schipper en zijn partner. Drie van de opvarenden overleden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed na het incident onderzoek onder de bruine vloot van historische schepen. In een rapport uit 2017 concludeerde de OVV dat er in de branche veel mis is op het gebied van kennis, onderhoud en veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zeildrama Harlingen: eigenaar schip vervolgd om rotte mast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore