Door merg en been

Irritante herrie en slecht voor vogels: waarom gebruiken we bladblazers?

16 november 2018 12:33 Aangepast: 19 november 2018 16:10
Archieffoto. Beeld © ANP

Ontzettend irritant, of superhandig? De meningen over de bladblazer zijn – op z'n zachtst gezegd – nogal verdeeld. En nu het herfst is, zien (en vooral horen) we 'm weer overal. Waarom willen we eigenlijk al die bladeren weg hebben?

Oordoppen zijn een must als de Utrechtse hovenier Martijn Boeschoten de gevallen herfstbladeren te lijf gaat met het apparaat. Hij beaamt: de bladblazer produceert een 'niet zo heel prettig geluid'. "Of, zeg maar gerust: een heel irritant geluid dat er continu is. Ik merk dat mensen het vervelend vinden als ik 'm aanzet. Je kunt het ook eigenlijk niet maken om, als je in de avonduren werkt, rond half 10 nog blad te gaan blazen. Dat wordt door veel mensen niet in dank afgenomen."

Terreur

Moniek Koemans is zo iemand. Ze heeft een gruwelijke hekel aan het geluid van de bladblazer. 'Het gebrul van de machine maakt gestructureerd denken volstrekt onmogelijk', schreef ze eens in een column. 'Aan de terreuraanval van de gemeentelijke bladblazers is geen ontkomen meer aan.'

Ook de Vogelbescherming wil een ban op de blazer. 'Onder bladerhopen gaat een waardevolle wereld schuil: die van de kleine beestjes', stelt de organisatie. 'Het leven van winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt af van die beestjes.'

'Bladblazers zijn grote kul'

In deze eerdere reportage van RTL Z komt een bladblazer van de gemeente aan het woord.

Stijging

Toch is de bladblazer in trek. Zo zag de Praxis de afgelopen twee jaren de verkoop van bladblazers flink omhoog gaan, waarvan de stijging dit jaar het hoogst is. In 2017 werden er 15 procent meer verkocht ten opzichte van 2016, en in 2018 is er een stijging van 20 tot 25 procent.

Een woordvoerder vertelt aan RTL Nieuws: "De verkoop van de bladblazers is dit jaar bijtijds gestart, dit komt mede door de hittegolf deze zomer waardoor de bladeren redelijk vroeg van de bomen vielen."

Ook de Intratuin zag de omzet in bladblazers met 40 procent stijgen. "Er zijn meer bladblazers verkocht, en ook duurdere", weet een woordvoerder te vertellen.

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Dit is waarom geluidsoverlast dodelijk kan zijn

Blaasneiging

Maar waarom doen we het eigenlijk, dat blad blazen? Waar komt die blaasneiging vandaan? Want, zoals schrijfster Koemans zich afvraagt: kan de wind niet gewoon z'n werk doen? 

"We doen het in eerste instantie vooral uit netheid", zegt Boeschoten. "Mensen willen dat de boel er mooi en schoon bij ligt, en dat de bladeren dus verwijderd zijn."

Slecht ter been

Daarnaast zijn er praktische overwegingen: bladeren op het gras maken het gras dood, en Boeschoten moet ook vaak blad blazen bij mensen die slecht ter been zijn. "Dat zijn situaties waarvan ik denk: ja, dan is het goed dat blad weg te halen."

Maar soms draven (of blazen) we een beetje door, stelt de hovenier. "Als er bladeren op de aarde liggen, tussen de planten en de bloemen, zou ik ze lekker laten liggen. De klant is koning, dus als hij tóch wel dat ik het blad daar weg blaas, dan doe ik dat. Maar ik geef wel mijn advies."

Te schoon

Ook hebben sommige planten en bloemen juist baat bij bladeren. Neem nou de rhododendron. Volgens Boeschoten een plant die het bij uitstek goed doet op een zure ondergrond. En die zure ondergrond krijg je dankzij bladeren.

"We willen het té schoon hebben", stelt de hovenier. "Ik snap dat je in het voorjaar, als je de tuin lenteklaar wilt maken, die bladeren allemaal in één keer wilt weghalen. Maar continu blad weg blazen is overbodig. Bovendien beschermen bladeren je tuin ook tegen vorst. In de winter heeft de natuur die bladeren ook gewoon nodig." 

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Dit doet een bladblazer met je gezicht..

Goed nieuws

Maar voor wie tóch de bladblazer wil gebruiken, is er ook goed nieuws. De apparaten met motor waren vaak populairder omdat ze het langer volhielden, maar nu er betere accu-apparaten op de markt komen, ziet Boeschoten een ommekeer. "Bladblazers met accu produceren alleen maar een soort ruistoon. Die gaat niet zo door merg en been."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore