Plastic honingraten

Facebookers helpen verstandelijk gehandicapte Joost (38) aan zijn geliefde speelgoed

15 november 2018 20:07 Aangepast: 16 november 2018 08:52
Beeld © Facebook

Het speelgoed wordt al 25 jaar niet meer gemaakt, maar de 38-jarige verstandelijk gehandicapte Joost heeft er nog steeds ontzettend plezier van: plastic honingraten. Alleen: ze zijn kapot en versleten. Via Facebook ging z'n vader op zoek naar nieuwe. Nou, dat heeft hij geweten. Van alle kanten wordt hulp aangeboden. "Dit is buitensporig."

Joost is 38 jaar oud, maar heeft het verstandelijk niveau van een kind van 10 maanden, vertelt vader Henk Hoogenstraaten. Zijn zoon lijdt aan het syndroom van Dravet. Hij kan niet praten en speelt het liefst met bakjes, of met ringen die je om plastic paaltjes moet doen.

Helemaal dol is zijn zoon op plastic honingraten. "Zo hebben we die dingen genoemd, omdat ze daar op lijken. We weten niet hoe ze echt heten. Er staat ook geen naam van de fabrikant op."

Het leven van Joost draait al jaren om dit plastic speelgoed. Toen hij 2 was, kreeg hij een paar van die dingen mee van het kinderdagverblijf. "Omdat hij daar zo leuk mee speelde", zegt Henk. Joost bleek het speelgoed zó interessant te vinden, dat zijn vader na een aantal jaar op zoek ging naar nog meer van die ronde dingen.

'Hij vond het prachtig'

25 jaar geleden ging vader Henk voor het eerst op zoek. Hij deed een oproep in het Eindhovens Dagblad, en voordat hij het wist hadden ze een flinke voorraad van 800 stukken. Opgehaald bij mensen thuis. "Onze zoon vond het prachtig. Hij stapelde die dingen op, maakte er torens van. Die donderde dan weer in elkaar, en dan begon hij weer opnieuw."

Nu Joost 38 is, is dat plastic speelgoed natuurlijk helemaal kapot en versleten. "Van de 800 zijn er nog zo'n 80 over. Die hebben we verdeeld over verschillende locaties", zegt Henk. Zo liggen er een paar op de plek waar zijn zoon woont - Joost verblijft in een woongroep van het epilepsiecentrum Kempenhaeghe - en de plek waar hij dagbesteding heeft. Ook thuis heeft Henk wat liggen. Dus: overal waar Joost komt, liggen van die honingraten.

'Joost kan niet praten, maar wel lachen'

Dit schreef Henk een paar jaar geleden voor de Epilepsievereniging over Joost:

In 2007 is uiteindelijk Dravet vastgesteld. Daarbij is verstandelijke beperking niet ongewoon, maar de ernst daarvan bij Joost wordt toegeschreven aan het zuurstofgebrek dat hij in het eerste jaar ondervond bij de té lange zware aanvallen. 

Joost heeft nog leren lopen, zij het wat houterig, maar verder moet hij bij alles geholpen worden. Om maar wat te noemen: Joost is incontinent, kan zichzelf niet aankleden, kan niet drinken, kan niet praten. Hij kan veel niet, maar gelukkig ook nog essentiële zaken wel zoals vrolijk kijken, lachen, neuriën, mensen voor zich innemen en zelf spelen.

Lees meer bij de Epilepsievereniging (pdf)

De laatste dertig jaar is het speelgoed natuurlijk zó kapot en versleten geraakt, dat het weer eens tijd werd voor actie. Vader Henk deed afgelopen dinsdag opnieuw een oproep. Niet in de krant, maar op Facebook. Want het is 2018.

Hij wist niet wat hem overkwam. Tienduizenden mensen deelden het bericht, nog veel meer mensen reageerden.

Nog steeds stromen de reacties binnen. "We worden er tureluurs van", lacht Henk. "We zijn er al twee dagen mee bezig. Ik had helemaal niet gedacht dat dit zou gebeuren. Ik had er gewoon een onschuldig bericht van gemaakt, ik dacht: wie weet hebben we er straks weer een paar honderd. Misschien hebben mensen ze nog op zolder liggen."

3D-printer

De eerste blokjes zijn al binnen. Uit alle hoeken van Nederland krijgt hij ze opgestuurd. Henk biedt telkens aan om de portokosten te betalen, maar vaak hoeft dat niet eens. De teller staat nu op zo'n 150. Er komen nog veel meer. Een docent op een school in Den Haag heeft aangeboden zijn leerlingen de honingraten met een 3D-printer na te laten maken. Henk vindt het allemaal geweldig.

Hartverwarmend, vindt hij het ook, al die betrokkenheid. "Dit geeft je wel een beter beeld van de samenleving. Facebook is veel negatief in het nieuws geweest de afgelopen tijd, dit laat eens wat anders zien."

Een negatief beeld van de samenleving heeft Henk zelf overigens niet. "Wij hebben redelijk positieve ervaringen. Joost is een verrijking voor ons leven. We hebben daardoor een boeiend bestaan gehad. We zijn met veel mensen in aanraking gekomen. Je leven krijgt er echt een extra dimensie door. Je moet haast wel positief in het leven staan als je een zoon hebt met een zware handicap, anders red je het niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore