Ga naar de inhoud
9 jaar wachten

'Minister moet serieus werk maken van bouw sociale huurwoningen'

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), eerder dit jaar op werkbezoek in Utrecht met koning Willem-Alexander. Beeld © ANP

'Zorgwekkend' en zelfs 'dramatisch' noemen Tweede Kamerleden de lange lijsten voor sociale huurwoningen. Wie in het afgelopen jaar zo'n woning kreeg, stond gemiddeld al bijna negen jaar ingeschreven. Dat berekende de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Dat is te lang, vindt kamerlid Erik Ronnes van het CDA. "De signalen zijn zorgwekkend, en daar moeten we serieus naar kijken", zegt hij.

Ronnes diende eerder deze week samen met de andere coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie een motie in, waarin zij minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) oproepen te onderzoeken in hoeverre woningcorporaties in staat zijn voor genoeg sociale huurwoningen te zorgen.

Helft huizen komt er niet

Eerder dit jaar presenteerde haar ministerie de Nationale Woonagenda, met plannen om meer dan 30.000 sociale huurwoningen per jaar te bouwen. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt nu tegen RTL Nieuws dat er de komende jaren hoogstens 15.000 van die woningen gebouwd worden, nog niet eens de helft van het afgesproken aantal.

De
Sociale huur
De woningnood is terug: negen jaar op de lijst voor een huis

Ronnes: "Wij willen dat de minister duidelijk maakt wat er moet gebeuren om te zorgen dat de maatschappelijke opgave van de corporaties wordt uitgevoerd."

SP-kamerlid Sandra Beckerman reageert fel op de uitkomsten van het onderzoek van RTL Nieuws: "Het is echt een dramatische situatie. Het allerergste is dat de minister het niet beter maakt, maar alleen maar slechter. Zij vraagt de woningcorporaties één miljard euro extra belasting te betalen. Daardoor kan er veel te weinig bijgebouwd worden, en dat is echt een grof schandaal."

Extra belasting

Woningcorporaties betalen onder andere een verhuurderheffing aan de staat. Daarnaast moeten zij ook vennootschapsbelasting betalen. Vanaf volgend jaar komt daar nog een extra belasting bij, door de invoering een nieuwe Europese richtlijn, die bedoeld is om belastingontwijking door multinationals te bestrijden.

Beckerman: "Het is ongehoord, onze huurders zijn geen belastingontwijkende multinationals. Heel veel mensen in het land plukken hier hele wrange vruchten van. Die kunnen nu geen huis vinden, en dat is buitengewoon pijnlijk."

Adinda woont met 4 kinderen op 58m2:

01:32
De woningnood is hoog. Dat ondervindt Adinda iedere dag.

Motie

In de motie van de coalitiepartijen roepen zij de minister expliciet op ook te kijken naar de rol van de verhuurdersheffing en andere belastingen die de corporaties moeten betalen. De motie wordt volgende week dinsdag in de kamer behandeld.

CDA-kamerlid Ronnes: "We hopen dat de motie breed gesteund wordt, om een signaal af te geven aan de corporaties en aan de minister, dat men er serieus werk van moet maken om te zorgen dat mensen een fatsoenlijk huis hebben om in te wonen en niet negen jaar op een wachtlijst hoeven te staan."

Bron: RTL Nieuws