Proef succesvol

Politie wil 17.000 agenten uitrusten met taser

15 november 2018 15:56 Aangepast: 15 november 2018 17:12
(Archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft goede ervaringen met het stroomstootwapen. Politiechef Frank Paauw wil dat alle eenheden in Nederland ermee zullen worden uitgerust. Maar er is ook kritiek, vanwege mogelijke gezondheidsrisico's.

Het gaat volgens de Rotterdamse politiechef, die belast is met het dit dossier, om ruim 17.000 agenten. Zij zullen de komende vijf jaar getraind moeten worden om met het wapen te werken.

Vier eenheden hebben als proef een jaar met het wapen gewerkt. De politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland hebben van februari vorig jaar tot februari dit jaar in totaal 343 keer het wapen gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen al voldoende.

Blijvend letsel

Paauw noemt de taser een hele goede toevoeging aan het wapenarsenaal. "Met relatief weinig geweld en met nauwelijks kans op blijvend letsel kan je in heftige geweldsituaties erger voorkomen."

De Tweede Kamer en het ministerie van Justitie en Veiligheid moeten besluiten of het wapen onderdeel wordt van de basisuitrusting. Het wordt volgend jaar besproken, maar wanneer is nog niet duidelijk.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat positief tegenover het idee. Wel wil hij nog lopend onderzoek naar de gezondheidseffecten afwachten. "Ook ik zie de meerwaarde van het de-escalerende effect van het wapen nog voordat het ingezet hoeft te worden.''

Tasers in ggz-instellingen

De politiechef vindt ook dat het verbod om het wapen in ggz-instellingen te gebruiken opnieuw besproken moet worden. Vorig jaar werd het gebruik van tasers daar verboden, omdat het volgens een meerderheid in de Tweede Kamer 'niet bijdraagt aan het vertrouwen in een veilige en beschermende opvang'.

Bovendien speelde bij het besluit mee dat het gebruik van een stroomstootwapen niet is getest op mensen met psychiatrische problemen.

Risico's

Het wapen kan stroomdraden afvuren waardoor iemand tijdelijk zijn spieren niet kan bewegen. Onder meer Amnesty International heeft grote moeite met het wapen, omdat het gezondheidsrisico's met zich mee zou brengen.

Paauw betwist die risico's. "In alle keren dat het is gebruikt tijdens de pilot, heeft niemand ernstig letsel opgelopen." Desondanks komt er aanvullend onderzoek naar de eventuele gezondheidsrisico's en gevaren van het wapen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkdruk politie blijft te hoog: 'De rek is eruit, mensen zijn op'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore