Groot-Brittannië verlaat EU

Dit betekent brexitdeal voor Nederlandse vakantieganger en ondernemer

15 november 2018 16:10 Aangepast: 15 november 2018 18:39
Een vliegtuig landt op vliegveld Londen Heathrow. Beeld © AFP

​​​​​​​Het brexitakkoord heeft met de instemming van het Britse kabinet de eerste belangrijke hobbel genomen. Maar wat merk je er straks van als je op vakantie gaat naar Groot-Brittannië? En hoe wordt het Nederlandse bedrijfsleven geraakt? De politieke redactie van RTL Nieuws legt uit.

Volgens de opstellers van het akkoord zijn de rechten van Europese én Britse burgers altijd een van de prioriteiten van de onderhandelaars geweest. De rechten van de 3 miljoen Europese burgers in het verenigd Koninkrijk en 1 miljoen Britten in Europa zijn in het akkoord gegarandeerd.

Een van de besluiten in het scheidingsakkoord is dat EU-burgers die langer dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk verblijven, recht hebben op een permanente verblijfsstatus. Mensen die er korter dan vijf jaar wonen, krijgen de kans om vijf jaar vol te maken en alsnog een permanente verblijfsstatus te krijgen. Dat geldt omgekeerd ook voor Britten in de EU.

Verder mogen families zich herenigen volgens het ook nu geldende Europese recht. Nederlanders die in het VK studeren, kunnen dat gewoon blijven doen.

Overgangsperiode en 'backstop'

In het akkoord staat dat er een overgangsperiode gaat gelden tussen het formele moment waarop het VK de EU moet verlaten, 29 maart 2019, en december 2020. In die periode zullen de EU-wetten blijven gelden. Komen de onderhandelaars er niet uit, dan zal hoogst waarschijnlijk de transitieperiode worden verlengd.

Over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, waar het Verenigd Koninkrijk grenst aan de EU, is een speciale afspraak gemaakt. Die afspraak is om te vermijden dat er een ouderwetse harde grens tussen de twee landen terugkeert, waarbij grenscontroles voor personen en goederen weer worden ingevoerd. Die terugvaloptie, of backstop, zorgt ervoor dat dan automatisch een douaneregeling gaat gelden. Daarmee wordt vermeden dat die controles weer worden ingevoerd. Probleem voor veel Britten is dat daarna alleen gezamenlijk, dus met instemming van beide partijen, besloten kan worden of de terugvaloptie verdwijnt. De Britten verliezen daardoor de zo gewilde zeggenschap over hun eigen toekomst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Britse burgers die in een EU-land wonen en werken, mogen na de brexit gewoon in dat land blijven wonen. Maar Britten in een EU-land kunnen straks niet meer eenvoudig verhuizen naar een ander EU-land. Tot groot verdriet van veel Britse expats. Het vrij verkeer van personen geldt niet langer voor hen. 

Immigratie

Immigratie was een van de belangrijke argumenten voor veel mensen om vóór een brexit te stemmen. Opmerkelijk dus dat het woord slechts één keer genoemd wordt in het conceptakkoord. Er staat geschreven dat het Verenigd Koninkrijk 'de controle terugneemt' over migratie vanuit de EU.

In de toekomst is het de bedoeling dat er afspraken worden gemaakt over tijdelijke toegang tot het VK voor zakelijk redenen, visavrij reizen voor korte bezoeken en samenwerking op het gebied van illegale immigratie.

Bedrijfsleven

De transitieperiode geldt ook voor de visserij. Die sector is erg belangrijk voor het VK en Nederland. Tijdens die transitieperiode verandert er nog niets. Voor 1 juli 2020 moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden wie in welke wateren mag vissen, hoeveel er gevist mag worden en welke invoertarieven gaan gelden. Hoge EU-ambtenaren verwachten zeer moeizame onderhandelingen over dat onderwerp. Er staat veel op het spel.

De visserij-sector wordt ook niet gedekt door afspraken in de ‘backstop’, de terugvaloptie. Dit is voor Nederland ook heel belangrijk, want veel Nederlandse vissers halen hun vis uit Britse wateren.

Toerisme

Tijdens de overgangsperiode verandert er voor toeristen nog niets. Na 2020 is het visumvrij reizen voor korte reizen. Althans, als de EU dat de Britten toestaat. Dan zullen de Britten dat de EU toestaan. Dat zal niet een, twee, drie leiden tot langere wachtrijen bij de douane op het vliegveld of bij de tunnel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier May: voldoende steun in Brits kabinet voor brexitdeal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore