Ga naar de inhoud
'Cruciale stap'

'Vissen stoten hun neus niet meer': Haringvlietsluizen op een kier

Beeld © ANP

De Haringvlietsluizen gaan vanaf vandaag geregeld op een kier. Een 'historisch moment', vindt Natuurmonumenten.

Trekvissen kunnen nu weer via de sluizen naar hun paaigebieden stroomopwaarts of juist in zee. De sluizen worden een stukje opengezet als de waterstand van het Haringvliet lager is dan van de Noordzee.

Sluizen dicht bij storm

Afgesproken is dat het zoute water niet verder mag komen dan de denkbeeldige lijn van Middelharnis naar de monding van het Spui. Zo komt de drinkwaterinname niet in gevaar. Bij storm op zee gaan de sluizen dicht.

Natuurmonumenten spreekt van een historisch moment. "Vissen stoten niet langer hun neus tegen een dichte dam", zegt directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. 

"Diverse landen hebben stroomopwaarts al belangrijke barrières geslecht en omstandigheden voor vissen verbeterd. Nu de voordeur opengaat, kunnen ze weer tussen de zee en rivier trekken. Het openen van de Haringvlietdam is een cruciale stap in het herstel van de dynamische delta die het Haringvliet ooit was. " 

Waterkering

  • De Haringvlietdam werd in 1970 voltooid als onderdeel van de Deltawerken.
  • De sluizen in de dam gingen op 15 november 1971 dicht.
  • De waterkering verbindt Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten en vormde tot nu toe een harde scheiding tussen zoet en zout water.
  • Door de maatregel zal het westelijk deel van het Haringvliet gaan verzilten.  

Nederland heeft er een nieuw stukje natuur bij: de Marker Wadden

01:42
Het natuurgebied de Marker Wadden is nu open voor mensen. Voor mensen, want de dieren hebben het nieuwe stukje land allang gevonden.