Ga naar de inhoud
Forse stijging

Recordaantal autobranden: risico het grootst in Overijssel

Archieffoto: auto's in brand gestoken in Ede Beeld © RTL Nieuws

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn bijna 3000 auto's in brand gevlogen. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. "Het is een groot maatschappelijk probleem", zegt de politie.

De meeste branden werden aangestoken, blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars. Autobranden door technische problemen komen niet veel voor.

Sporen uitwissen

In de meeste gevallen zijn de auto's in brand gestoken, door pyromanen of door criminelen die hun sporen willen uitwissen. En bijna alle branden gebeuren 's nachts.

Het Verbond van Verzekeraars en de politie maken zich zorgen over de toename. Autobezitters wordt aangeraden hun auto dicht bij een lantaarnpaal te zetten, omdat het licht pyromanen kan tegenhouden. Ook kunnen Whatsapp-groepen in de buurt helpen om verdachten in de gaten te houden.

2927

Van januari tot en met september brandden 2927 auto's uit. Dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar vergeleken met vier jaar geleden is het een forse stijging van bijna 30 procent. 

De meeste autobranden vonden plaats in de provincies Zuid-Holland (522), Noord-Brabant (476) en Noord-Holland (379). Groningen kende de grootste stijging, met 34 procent. In Utrecht en Zeeland steeg het aantal branden met meer dan een kwart. In Overijssel is het risico op een autobrand relatief het grootst, zo is te zien op onderstaande kaart.

Zeven op de tien auto's zijn verzekerd tegen branden. De eigenaren hebben een WA-plus of allrisk-verzekering.

Maatregelen Utrecht: drone en tiplijn

Opvallend is de aanpak van de gemeente Utrecht om het probleem aan te pakken. Vooral in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven zijn er veel autobranden. De Utrechtse politie zegt dat het bij de helft van de gevallen om vandalisme gaat. Vanaf maandag gaan zes buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op pad die zich alleen focussen op de autobranden. 

Ook het leger krijgt een rol. Militairen laten een drone met warmtebeeldcamera's vliegen, zodat eerder gesignaleerd kan worden dat er een autobrand is. "Je ziet dan ook een persoon in de buurt en dan kun je heel snel agenten daarheen sturen", zegt politiewoordvoerder Hilde Bakker.

In een ander gebied wordt er gewerkt met cameratoezicht. Bakker: "Als je weet dat je op beeld kunt komen, dan schrikt dat af."

Eerder dit jaar opende de politie een tiplijn: er wordt een beloning uitgeloofd voor informatie over brandstichters. "Wij weten wel dat mensen meer informatie hebben, maar die bereikt ons niet. Het is een maatschappelijk probleem, het is criminaliteit en misdaad. Er zijn mensen ontzettend onthand als ze slachtoffer zijn. We hopen op meer informatie vanuit bewoners."