Ga naar de inhoud
Hardnekkig probleem

Nederlanders bezorgd, maar blijven mobiele telefoon gebruiken in verkeer

Beeld © ANP

Ondanks alle waarschuwingen blijven we het blijkbaar lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt 'm in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger.

De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. Driekwart van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

'Appverbod is niet voor niets'

Volgens Deloitte raakt het gebruik van mobiele telefoons 'steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden'. "Zo ook in het verkeer, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is niet voor niets dat de minister volgend jaar een appverbod op de fiets wil introduceren", zegt het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders zich zorgen maken over 'veelvuldig mobiel gebruik'. Al storen mobiele gebruikers zich meer aan hun naasten dan aan het gedrag van zichzelf. Zo vindt bijna de helft van de ondervraagden dat hun partner zijn of haar telefoon te veel gebruikt. 62 procent zegt dat hun kinderen te veel met de mobiel bezig zijn.

Zelfs in gesprek met familie of vrienden…

Nederlanders gebruiken hun telefoon vooral tijdens werkuren (90 procent), in het openbaar vervoer (88 procent) en tijdens het winkelen (81 procent).

Ook tijdens vergaderingen op werk (65 procent) en zelfs in gesprek met familie of vrienden (68 procent) vinden we het maar moeilijk om onze telefoon te laten liggen.

'Telefoon
Lees ook:
'Telefoon in verkeer is levensgevaarlijk': dit wil de politiek ertegen doen