68 arrestaties

Slag tegen Italiaanse maffia en online gokken, 80 miljoen euro in beslag genomen

14 november 2018 21:20 Aangepast: 14 november 2018 21:26
De Italiaanse politie (archieffoto). Beeld © EPA

De politie heeft een flinke slag toegediend aan de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan die zich onder meer bezighoudt met fraude, witwassen van geld, en illegaal online gokken. In totaal werden 68 mensen gearresteerd, en bijna 80 miljoen euro is in beslag genomen.

Ongeveer tachtig huiszoekingen zijn uitgevoerd in verschillende steden in Italië, maakte EU-agentschap Eurojust bekend. Ook liepen er drie parallel uitgevoerde onderzoeken naar illegaal onlinegokken in Reggio Calabria, Bari en Catania. De gokwinsten worden geschat op miljarden euro's per jaar.

Witwassen

Tijdens het onderzoek werden vertakkingen naar witwasactiviteiten in verschillende landen blootgelegd. Illegale winsten worden witgewassen door herinvesteringen in onroerend goed en financiële producten met behulp van tussenpersonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

200 maffialeden opgepakt bij grootscheepse Italiaans-Duitse politieactie

Eurojust speelde een belangrijke rol bij het coördineren van de acties. De organisatie verleende verder assistentie bij de uitvoering van Europese onderzoeksbeschikkingen, inbeslagnemingen, verzoekschriften en verzoeken om wederzijdse rechtshulp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore