Kwaliteit niet gewaarborgd

Apothekers: 'Heruitgifte ongebruikt medicijn niet aan de orde'

14 november 2018 12:50 Aangepast: 14 november 2018 13:12

Jaarlijks gaat voor 40 miljoen aan medicijnen onnodig de prullenbak in, blijkt uit onderzoek van Charlotte Bekker van het UMC Utrecht. Zou heruitgifte van ongebruikte en teruggebrachte medicijnen een oplossing zijn? Volgens apothekersvereniging KNMP is dat nog lang niet aan de orde.

"In beginsel zijn we geen voorstander van het opnieuw uitgeven van ongebruikte, 'tweedehands'-medicijnen omdat de kwaliteit niet gewaarborgd kan worden", zegt KNMP-woordvoerder Dennis Mulkens. Bovendien wordt volgens hem de miljoenenverspilling niet opgelost door het teruggeven van geneesmiddelen bij 'de apotheek om de hoek'.

Niet rendabel

Mullens: "Driekwart van de teruggegeven medicijnen kost 2,66 per maand per patiënt. Het heeft geen zin om die goedkope geneesmiddelen nog een keer terug te geven, dat is niet rendabel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Jaarlijks gaat voor 40 miljoen euro aan medicijnen onnodig prullenbak in

Hij denkt dat het terugbrengen en de eventuele heruitgifte van duurdere medicijnen, die veelal uit het ziekenhuis komen, de verspilling wel zouden kunnen verminderen. "In ziekenhuizen kan het mogelijk een optie zijn", zegt Mullens. "Maar in dat geval geldt dat de randvoorwaarden heel helder moeten zijn, en dat er aanvullend onderzoek nodig is. We kunnen daar niet vandaag over oordelen, er moet dieper over nagedacht worden."

Geen tweedehandsmedicijnen

Heruitgifte van geneesmiddelen is bij de apothekers nog niet aan de orde, zegt Mullens. "We doen niet aan tweedehandsgeneesmiddelen. Het gaat om de kwaliteit, je weet niet wat er met de medicijnen gebeurd is. Als een geneesmiddel rechtstreeks van de apotheek naar jou als patiënt gaat, weet je: de temperatuur is bewaakt en de houdbaarheidsdatum is goed. Als patiënt A zegt: hier heb je het medicijn weer terug, ik heb het allemaal prima bewaard, dan kun je dat niet controleren en dan kun je het niet zomaar even in handen geven van patiënt B." 

Er valt volgens Mullens wel winst te halen uit het verstrekken van het medicijn voor een wat kortere periode, bijvoorbeeld voor een maand in plaats van drie maanden.

Maar veel patiënten ageren hiertegen. "Zij vragen zich af waarom zij steeds terug moeten naar de apotheek", zegt Mullens. "Denk daarbij eens aan de anticonceptiepil; hele volksstammen vinden dat niet efficiënt."

Jarenlange discussie

Volgens Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, wordt er al jaren gediscussieerd over heruitgifte van medicijnen. En dat is hard nodig, vindt hij, want 'er blijven ongelooflijk veel medicijnen over'. "Die worden door het toilet gespoeld en komen in het  milieu terecht."

Zijn instituut pleit al zeker tien jaar voor kortere receptuur, ook al is dat hinderlijk voor patiënten. "Mensen willen niet om de paar weken naar de apotheek, dat is ook logisch. Maar het punt is: wat doe je met medicijnen die overblijven? Daar hebben we nog steeds niks op verzonnen, politiek en overheid willen er niet aan."

Waarom medicijnen zo duur zijn

Tonnen per jaar per patiënt. Sommige medicijnen zijn ontzettend duur. Maar dat is eigenlijk heel logisch. Roland Koopman legt uit waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore