Drugspand

Vier dode mannen in Enschede door kogels om het leven gekomen

14 november 2018 10:29 Aangepast: 14 november 2018 13:29
De districtschef van de politie, Karlijn Baalman, tijdens de persconferentie Beeld © ANP

De vier mannen die gisteren dood zijn aangetroffen in Enschede, zijn door kogels om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Twee van de vier slachtoffers zijn kortgeleden nog opgepakt voor het bezit van 17 kilo hennep.

In het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat, dat van een 43-jarige Enschedeër van Vietnamese komaf is, werd eind juni 17 kilo gedroogde hennep gevonden. Daarnaast werd een groot geldbedrag in beslag genomen. Naast de eigenaar, werd toen ook een 34-jarige man uit Hengelo aangehouden.

Productie en handel in drugs

Deze twee mannen behoren tot de dodelijke slachtoffers. Ze waren al langer in beeld bij justitie in verband met de productie en handel in softdrugs.

Ook een buurtbewoner zegt tegen RTL Nieuws dat de 43-jarige eigenaar 'in de drugs' zit. "Dat liet hij doorschemeren. Hij zei dat hij dat deed omdat hij van gewoon werken niet rijk wordt." Medelijden had de buurtbewoner niet. "Met die drugshandel beschadig je alleen maar andere mensen."

Eerder werd zo'n 20 kilo hennep aangetroffen in het bedrijfspand in Enschede Eerder werd zo'n 20 kilo hennep aangetroffen in het bedrijfspand in Enschede

De twee mannen waren vrijgelaten, in afwachting van een strafzaak, zo liet Vincent Smink van het Openbaar Ministerie vanmiddag weten. Naast deze mannen, werden ook een 27-jarige man uit Hengelo en een 62-jarige man uit Arnhem gisteren dood aangetroffen. Of zij ook bekend waren bij justitie, kon Smink niet zeggen.

Meerdere controles

Na de vondst van hennep in het pand, is het bedrijf goed in de gaten gehouden, liet burgemeester Onno van Veldhuizen. "De laatste controle was op 16 oktober. Toen hebben we niets verdachts aangetroffen." Van Veldhuizen kon het pand niet dichtgooien. "De openbare orde was niet zo ernstig geschonden dat we het pand in juni konden sluiten. We konden toen alleen een waarschuwingsbrief sturen. We weten natuurlijk nooit wat er zou zijn gebeurd, als het pand toen wel op slot zou zijn gegaan."

Inmiddels zijn de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente aangescherpt. De burgemeester liep kort voor de persconferentie nog door de buurt om te praten met de omwonenden. 

Op dit moment is de politie nog bezig met onderzoek in en rondom het pand. Het bedrijf en een gedeelte van de openbare weg zijn afgeschermd en worden bewaakt zolang het onderzoek bezig is. 

Woonhuis verzegeld

Ook in een huis aan de Oliemolensingel wordt onderzoek gedaan. Dit pand is verzegeld door de politie en staat op naam van de 43-jarige man uit Enschede. De politie zei eerder dat er nog niemand is aangehouden.

`