Ga naar de inhoud
Schone schijn

Serge heeft miljoenenschuld maar houdt schijn op: 'Ik omarm ondernemerschap'

Beeld © RTL

Een documentaire over het weinig succesvolle ondernemersbestaan van Serge Janssen Daalen zorgde vandaag op sociale media voor veel reacties. Serge heeft een schuld van meer dan een miljoen euro, maar houdt voor de buitenwereld de schone schijn op met maatpakken en dure auto's.

Televisiemaakster Fleur Amesz volgde Serge (45) 2,5 jaar voor een documentaire over de penibele situatie waarin hij verkeert. De documentaire werd maandagavond uitgezonden. Sindsdien kreeg Serge al honderden reacties op zijn verhaal, vertelde hij vanavond bij RTL Late Night.

Serge noemt zijn situatie beschamend en schrijnend, maar 'voor veel mensen blijkbaar ook herkenbaar'. "Ik heb honderden berichten gehad via sociale media. Ik had vanochtend een man aan de telefoon, huilend. En daarna nog eentje."

Honderden reacties op documentaire Schone Schijn

01:16
Via sociale media heeft Serge honderden reacties gehad op de documentaire die over hem is gemaakt. "Mensen belden mij huilend op."

Serge, die een vrouw en drie kinderen heeft, kampt met meer dan een miljoen euro schuld. Hij kwam in 2008 in de financiële problemen door het instorten van de huizenmarkt. Hij moet geld lenen van zijn kinderen om het hoofd boven water te kunnen houden, komt met een lege tank langs de kant van de weg te staan en weigert een verdoving bij de tandarts omdat dat goedkoper is.

'Ondernemers staan helemaal alleen'

"De situatie is schrijnend", erkent hij. "Het is heel moeilijk om uit de problemen te komen, zeker als ondernemer. Voor failliete particulieren is van alles geregeld. Zij hebben een vangnet. Ondernemers staan helemaal alleen."

Serge wil de situatie zelf oplossen en niet in loondienst. Doet hij dat wel dan leggen zijn schuldeisers beslag op zijn inkomsten. "Ik omarm ondernemerschap. Ik geloof daar ook echt in", herhaalde hij in RTL Late Night.

Serge kampt met miljoenenschuld maar houdt de schone schijn op

11:56

De keuze om mee te werken aan de documentaire hebben hij en zijn vrouw niet lichtzinnig genomen. "Ik wil een lans breken voor ondernemers in dezelfde situatie. Er is veel water door de Rijn gegaan voordat we deze keuze gemaakt hebben."

'Ook grote ondernemers kennen tegenslag'

"Je moet eens weten hoe groot dit probleem is. Het gaat niet alleen over mij. Het gaat over alle ondernemers, ook de allergrootste. Zij zullen allemaal tegenslag kennen."

De documentaire Schone Schijn is te zien bij 2Doc.

Bron: RTL Nieuws