Achterstand asielzoekers

Partijen: dwangsommen door vertraging IND 'onbegrijpelijk' en 'van de zotte'

13 november 2018 19:13 Aangepast: 13 november 2018 19:54

Het CDA en PvdA zijn verontwaardigd over de meer dan 1 miljoen euro die is uitbetaald aan asielzoekers en statushouders omdat er niet snel genoeg een beslissing is genomen over verblijfsaanvragen. 'Onbestaanbaar' en 'van de zotte', zeggen partijen tegen RTL Nieuws.

De Volkskrant meldt vandaag dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een grote achterstand heeft opgebouwd met het afhandelen van asielaanvragen. Als ze niet tijdig beslissen moet de dienst aanvragers van een verblijfsvergunning een dwangsom betalen. Er wordt zelfs gevreesd dat het bedrag kan vier keer zo hoog kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Achterstand met asielaanvragen kost IND miljoenen'

Systeem laten vastlopen

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het 'onbegrijpelijk dat het zo gaat'. "Je ziet dat mensen uit veilige landen ons systeem totaal laten vastlopen en we uiteindelijk schadevergoeding moeten betalen aan mensen die gewoon een nette procedure krijgen die door internationale omstandigheden iets langer duurt. Ik vind het onbestaanbaar en ik zal de staatssecretaris daar op aanspreken."

Toorenburg wil dat er wordt gestopt met het uitbetalen van dit soort schadevergoedingen, 'zeker aan mensen die uiteindelijk geen vergunning krijgen'. "Mensen die echt in nood zijn, moeten niet de dupe worden van mensen die het systeem verzieken."

Asielstop

Ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het 'te zot voor woorden'. "Het moet opgelost worden. Dit is verspillen van belastinggeld. Dat kan echt niet."

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma is helemaal niet verbaasd. "Ik ben niet geschrokken. Het stapelen van procedures is een heel oud probleem. Dan krijg je dit. Daarom is de PVV voor een asielstop."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore