Ga naar de inhoud
Gelekt conceptakkoord

Harde maatregelen tegen roken, alcohol en overgewicht

Door het preventieakkoord moet er straks een rookvrije generatie zijn. Beeld © ANP

Roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen wordt helemaal verboden. Rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Dat staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws.

Ook e-sigaretten, met én zonder nicotine, gaan onder het rookverbod vallen. Wie wil stoppen met roken, krijgt dat vergoed door de zorgverzekeraar en hoeft daarvoor geen eigen risico te betalen. Roken wordt veel duurder en gaat 10 euro per pakje kosten.

Het preventieakkoord is een pakket van bijna 70 pagina's aan maatregelen waarmee staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) en zo'n 50 maatschappelijke organisaties waaronder BOinK, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, Hartstichting en GGZ NL, die Nederland gezonder willen krijgen.

Aantal doden moet omlaag

Per jaar zorgen roken, alcohol en overgewicht voor 35.000 doden in ons land. En alle ziektes die erdoor veroorzaakt worden kosten ons ook heel veel geld: elk jaar 9 miljard euro, ruim 10 procent van onze totale zorgkosten.

Geen stuntaanbiedingen alcohol

In 2025 moet het aantal verkochte calorieën in frisdranken met 30 procent omlaag. Bedrijfsrestaurants en schoolkantines krijgen een gezond aanbod. En er komt een einde aan stunten met bier en wijn in supermarkten en slijterijen. Dus geen aanbiedingen zoals twee kratjes halen, een betalen. Korting geven mag nog wel, maar alleen nog een beetje.

Medewerkers van zorginstellingen mogen niet langer roken onder werktijd. Bij 80 procent van de sportclubs mag in 2040 geen alcohol meer worden geschonken als jeugdteams moeten spelen. Aan happy hour en meters bier komt bij die sportclubs helemaal een einde.

Over het niet langer gedogen van het wijntje bij de kapper, het zogeheten 'blurring' wordt nog onderhandeld. 

Eind deze maand moet het akkoord gepresenteerd worden. De maatregelen zullen tussen 2020 en 2040 ingaan. Het moet in 2040 leiden tot veel gezondere Nederlanders.

'Noodzakelijke maatregelen of ordinaire betutteling'

Het preventieakkoord is hét grote project van staatssecretaris Blokhuis, waarmee hij wil bereiken dat er in 2040 een rookvrije generatie zal zijn.

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver wilde Blokhuis eigenlijk nog hardere maatregelen. "Hij wilde nog verder gaan. Zo wilde hij ook alcohol flink duurder maken en een suikertaks op frisdrank invoeren. Maar zulke verregaande maatregelen vonden andere regeringspartijen VVD, CDA en D66 te ver gaan. Partijen stonden soms lijnrecht tegenover elkaar. Ging dit over noodzakelijke maatregelen of is dit ordinaire betutteling?"

Hartkloppingen
Lees ook:
Hartkloppingen en paniekaanvallen: zó ongezond is energiedrank