Paniek onder fans

Taakstraffen voor PSV-supporters die rookpotten afstaken

13 november 2018 13:32 Aangepast: 13 november 2018 13:42
Zwarte rook in het PSV-stadion Beeld © ANP

Zes PSV-supporters hebben taakstraffen van 120 uur gekregen omdat zij tijdens het competitieduel PSV-Ajax op 23 april rookbommen hebben afgestoken.

De coördinator van de actie krijgt daarbovenop een celstraf van 150 dagen, waarvan 93 voorwaardelijk. Hij heeft die al uitgezeten. Een medeorganisator kreeg er nog twee maanden voorwaardelijk cel bovenop.

Paniek onder fans

Tijdens de wedstrijd werden na 50 minuten dertien rookpotten aangestoken, die een deel van het stadion in gitzwarte rook hulden. Door de rook ontstond onder supporters paniek. "Ik wist niet of er brand was of alleen rook", zei een ooggetuige eerder in de rechtbank. 

Tientallen bezoekers, onder wie kinderen, kregen last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn.

Lagere straffen

De straffen vielen een stuk lager uit dan de eis. Tegen de coördinator van de actie was twaalf maanden cel geëist, tegen de medeorganisator acht. Anderen hoorden 240 uur taakstraf eisen, in combinatie met drie maanden voorwaardelijk cel.

De hoofdverdachten hadden eerder al toegegeven dat ze de rookpotten voor de wedstrijd hadden verstopt bij het toilet in het supportershome, maar ze ontkenden dat ze de 'sfeeractie’ hadden gecoördineerd.

De verdachten hadden al stadionverboden van vijf jaar opgelegd gekregen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`