Voor werving en tegen vergrijzing

Politie krijgt 33 miljoen euro voor extra agenten op straat

12 november 2018 17:23 Aangepast: 12 november 2018 17:24
Archieffoto. Beeld © ANP

De politie krijgt 33 miljoen euro extra van het kabinet om de komende drie jaar nieuwe agenten te werven en de vergrijzing op te vangen. Het geld komt bovenop de in juni toegezegde 58 miljoen euro.

Met het geld van juni moeten overuren van agenten of de externe inhuur voor administratieve taken worden betaald. Zo moeten er agenten worden vrijgespeeld voor 'politiewerk'.

Nieuwe agenten werven

Minister van Justitie Grapperhaus zegt dat het 'hard nodig is om nieuwe politiemensen te werven en de gevolgen van vergrijzing van het korps op te vangen'. "Deze extra 91 miljoen euro voor inzetbaarheid gaat daar een wezenlijk verschil in maken. Zo werken we aan een verantwoorde versterking van de politie."

Met de eerdere 58 miljoen en de nieuwe 33 miljoen euro, worden de komende jaren ruim 17.000 nieuwe mensen opgeleid. Ook komen er in totaal 1.100 agenten bij.

Milieupolitie

Het geld wordt verdeeld onder de diverse eenheden. Rotterdam en Den Haag krijgen vanwege de vele jonge agenten iets meer. De eenheden Limburg, Zeeland-West-Brabant en Brabant-Oost krijgen relatief meer vanwege de 'synthetische drugsproblematiek'. Door productie van drugs zoals xtc hebben ze daar veel overlast van gedumpte chemicaliën.

Limburg krijgt daarnaast extra geld vanwege de vele medewerkers boven de 55 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen agenten in opleiding zakken voor 'te zware' fitheidstest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore