Oefening op Curaçao

Drie militairen vervolgd na duikongeval waarbij vrouw (23) omkwam

12 november 2018 12:02 Aangepast: 12 november 2018 12:49
Het graf van de omgekomen 23-jarige matroos. Beeld © Facebook Defensie Duikschool en Defensie Duikgroep.

Het Openbaar Ministerie gaat drie militairen die eind 2015 betrokken waren bij een dodelijk duikongeval op Curaçao, voor de rechter brengen. Hierbij kwam een 23-jarige vrouw om het leven.

De militairen, een 49-jarige vrouw, en twee mannen van 51 en 44 jaar, hebben volgens het OM de dienstvoorschriften overtreden. Daardoor ontstond er een levensgevaarlijke situatie. Alle verdachten zijn militairen van de Koninklijke Marine.

Water in masker

De marineduiker was twee jaar geleden voor een oefening op Curaçao. Ze maakte een duik naar 40 meter en gaf aan dat er water in haar masker liep. Kort daarna viel de spraakcommunicatie uit. Daarom werd overgegaan op communicatie via de seinlijn.

Aan het einde van de duiktijd reageerde de vrouw niet meer. Hierna is direct een reddingsactie gestart, maar deze mocht niet meer baten.

Te weinig contact

Volgens het dienstvoorschrift had de duikoefening afgebroken moeten worden toen de spraakcommunicatie uitviel. En dat wordt de drie door het OM aangerekend. Ook wordt ze verweten dat ze onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Mogelijk komt er nog een vierde verdachte bij. Het OM moet nog een 51-jarige man horen en daarna besluiten of hij ook wordt vervolgd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak door de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem wordt behandeld.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marine liet steken vallen, duikoperaties week stilgelegd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore