Te veel overuren

Werkdruk politie blijft te hoog: 'De rek is eruit, mensen zijn op'

12 november 2018 07:33 Aangepast: 12 november 2018 08:54
Archieffoto. Beeld © ANP

Het blijft een enorm probleem bij de politie: de werkdruk. Die is zo hoog dat de arbeidstijdenwet net als vorig jaar ruim 200.000 keer wordt overtreden.

De politie Politievakbond NPB is er niet blij mee. "Dat is absurd veel", zegt voorzitter Jan Struijs tegen het AD.

Overuren

Medewerkers van de politie maken veel overuren: in totaal ging het om 1,5 miljoen uur in 2017 en dit jaar zal het uitkomen op 1,36 miljoen uur.

Ook is er weinig tijd om pauze te nemen en moeten agenten te veel nachtdiensten draaien. "Overwerk is bij de politie structureel geworden", zegt Struijs. "Na vijf jaar nationale politie zijn agenten het zat steeds te moeten overwerken of achter elkaar nachtdiensten te draaien. De rek is eruit, mensen zijn op."

Flinke stappen

De korpsleiding zegt in de krant ook het probleem, te zien. "Maar gelukkig is er sprake van een dalende lijn’’, aldus een woordvoerder. "Als je ziet waar we vandaan komen, hebben we flinke stappen gezet."

Het gaat met name om jonge agenten die relatief veel nachtdiensten moeten doen, want de meeste oudere collega's zijn daarvan vrijgesteld. Door vergrijzing van het politiekorps, groeit dat probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie maakt geld vrij om werkdruk te verlichten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore