Ga naar de inhoud
Mysterie rond verdwijning

Politie graaft naar sinds 1992 vermiste Willeke Dost

Willeke Dost verdween in 1992 op 15-jarige leeftijd.

Het houdt de gemoederen in Drenthe al 26 jaar bezig: de mysterieuze verdwijning van Willeke Dost. Het 15-jarige meisje uit Koekange verdween in 1992 uit de boerderij van haar pleegouders. Er is nu een vermoeden dat ze vlakbij de boerderij ligt begraven. De politie gaat daar vanochtend zoeken.

Willeke Dost was 15 jaar toen ze op een winteravond in 1992 van de aardbodem verdween. Het meisje had een dramatische jeugd; ze verloor al voor haar eerste verjaardag haar beide ouders bij een verkeersongeluk.

Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen.

Cold case-team

Haar verdwijning is nooit opgelost. De zaak is in behandeling bij een cold case-team. Zo nu en dan wordt er nog onderzoek gedaan. Zo was er in 2010 nog een zoekactie rond de boerderij van de pleegouders. In dat jaar werden de pleegmoeder en -broer verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijnen. Ze werden gearresteerd maar daarna ook weer vrijgelaten.

Dorpsgenoot Ab Bruintjes woont in Koekange en heeft de zaak in al die jaren van dichtbij gevolgd. In zijn ogen is er nu een zeer verdachte locatie in beeld waar het lichaam van de vermiste tiener zou kunnen liggen: achter de boerderij van de pleegouders waar de tiener woonde. "Zoekhonden van de stichting Signi Zoekhonden zijn daar aangeslagen omdat ze een menselijke lucht roken. Ook is er een verstoring gevonden in de grond."

Drentenaren
Lees ook:
Drentenaren willen zelf graven naar verdwenen Willeke: 'Mysterie moet opgelost'

Die plek was al bekend bij de politie en in 2017 zijn grondradarbeelden beoordeeld door een deskundige. Op basis hiervan is toen besloten niet te gaan graven. Vorige week werd er door de politie opnieuw naar de plek gekeken. Er hebben aanvullende gesprekken met getuigen plaatsgevonden en er is opnieuw gekeken naar de grondradarbeelden.

'Onrust ontstaan'

"Op basis hiervan, en vanwege de onrust die is ontstaan in Koekange en omgeving, hebben politie en Openbaar Ministerie besloten te gaan graven", schreef toen de politie.

Vandaag moet duidelijk worden of het mysterie rond de verdwijning van Willeke zal blijven bestaan, of dat haar lichaam wordt aangetroffen: de politie gaat vanaf 9.00 uur graven op het perceel aan de Koekanger Dwarsdijk. "Doel is om na te gaan of er op deze plek aanwijzingen zijn die leiden tot duidelijkheid over de verdwijning van Willeke Dost, of om volledig uit te sluiten dat het stuk grond die aanwijzingen bevat", schrijft de politie.